Obama göçmenlik reformunu gündeme taşıdı

ABD Başkanı bu konuda yeni düzenlemeler gerektiğini belirterek, 'sağduyulu' bir çözüm için her iki partinin de çalışmasını istedi.

ABD Başkanı Barack Obama, ülkede en hassas siyasi tartışmalardan biri olan göçmenlik reformu konusunda harekete geçerek, bu alanda yeni düzenlemeler gerektiğini söyledi.

Göreve gelişinden bu yana ilk kez bu konuda bir konuşma yapan Obama, bu konuda reforma gitmek gerektiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin göçmenlerden oluşan bir ülke olduğunu ifade eden Obama, bu konudaki reform girişimlerinin ise siyasi duruş tartışmalarına kurban edildiğini savundu.

Ülkedeki kaçak göçmen sayısının 12 milyona vardığı tahmin ediliyor.

Reklam
Reklam

Obama, yasadışı göçmenlerin geleneksel olarak ülke ekonomisinde önemli rolleri olduğunu belirtti ve 'Amerikan değerleri' doğrultusunda bir çözüme varılabileceğine inandığını ifade etti.

Kongre'ye çağrı Obama, "pratik, sağduyulu bir yaklaşım" gerektiğinden bahsederken, ülkenin bu konuda tek bir ulusal standarda ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Ancak Cumhuriyetçi ve Demokratlar Kongre'de işbirliği içinde çalışmadıkça bunun mümkün olmayacağını vurguladı.

Beyaz Saray bu konuşmanın son dönemdeki gelişmeler ışığında yapıldığını belirtiyor.

Arizona, yeni çıkarılan bir yasa ile göçmenlik belgeleri olmayanların eyalette bulunmasını suç kapsamına almıştı.

Obama da konuşmasında Arizona'nın kararının ülkede kamuoyunu böldüğünü söyledi.

Bununla birlikte BBC'nin Washington'daki muhabiri Paul Adams, Obama'nın Kongre'de sürecin başlatılması konusunda bir takvime işaret etmediğini, Kasım ayındaki ara seçimlerden önce kimsenin pek fazla adım atılmasını beklemediğini söylüyor.

ABD, yasadışı göç ve uyuşturucuyla bağlantılı şiddetin önlenmesi konusunda komşularından da baskı görüyor.

Reklam
Reklam

Arizona krizi Son olarak Meksika, Arizona'nın kararı aleyhinde, vatandaşlarına karşı ayrımcılık içerdiği gerekçesiyle yasal işlem başlatmıştı.

Arizona'da yarım milyon yasa dışı göçmen bulunduğu tahmin ediliyor.

Bunların çoğunluğu Meksika ve diğer Latin Amerika ülkelerinden.

Obama da Adalet Bakanlığı'ndan kararın meşruiyetini incelemesini istemişti, ancak daha pek çok sınır eyaleti benzer adımları değerlendiriyor.

Göçmenlik düzenlemeleri ülkede hayli hassas bir konu.

Eski Başkan George W. Bush, göç düzenlemelerini içeren iddialı bir tasarı hazırlamış, tasarı 2007'de Senato'daki oylamada kabul görmeyerek rafa kalkmıştı.

Bush'un başlıca önceliklerinden biri olarak nitelediği tasarı, sınır kontrollerinin sıkılaştırılmasını ve iş verenlerin kayıtlı olmayan işçileri işe almalarını engellemeyi hedefliyordu.

Buna karşılık tasarı, misafir işçi düzenlemesine olanak verecek ve 12 milyon yasadışı göçmene daimi ikamet hakkının kapılarını açacaktı.