Obama Irak planını değiştirmemeye kararlı

ABD'nin geri çekilme planını çok erken bulanların eleştirilerine rağmen Amerikalı lider Irak planından vazgeçeceğe benzemiyor.

Paul Reynolds

BBC Muhabiri

ABD'nin Irak'taki kuvvetlerini geri çekmesi yaklaşırken, militanların saldırıları artırması bekleniyor. Irak ordusunun en üst düzey komutanı, ABD'nin geri çekiliş planlarını çok erken bulduğunu söyleyerek eleştirdi.

Fakat Başkan Barack Obama'nın fikrini değiştirmesi beklenmiyor.

Eski Başkan George Bush'un Irak hükümetiyle vardığı anlaşma uyarınca ABD'nin Irak'taki askeri varlığı 2011 yılının sonuna değin tamamen kalkmış olacak ve Barack Obama bu anlaşmaya riayet edeceğini açık seçik vurguladı.

Reklam
Reklam

Önce Irak'taki muharrip Amerikan güçleri bu ay sonuna kadar ülkeden geri çekilecek. Irak ordusunun eğitimi ve Amerikan çıkarlarının korunması için varlığını daha sürdürecek olan Amerikan kuvvetleri ise 2011 sonunda Irak'ı terketmiş olacak.

Obama'nın bu plana bağlılığını dile getirmesine karşın Amerikan askerlerinin ayrılması ardından Irak'ta güvenlik durumunun daha da kötüleşmesi olasılığı kaygı uyandırıyor.

Irak'ta Mart ayındaki parlamento seçimleri ortaya kesin bir galip çıkaramamıştı. Geçen zaman zarfında hükümet kurma çabaları halen bir sonuç vermiş değil.

Siyasi süreçteki tıkanmanın, güvenlik sorunlarını derinleştirebileceğinden korkuluyor.

Siyasi süreç Clinton yönetiminde görev almış eski CIA analisti Ken Pollack, ''Şu an en büyük soru işareti Irak'ta siyasi sürecin seyridir'' diyor:

''Irak'ta Amerika'nın askeri varlığının tamamen sona erdiği bir ortamı idare edebilecek düzeyde olgun ve istikrarlı bir siyasi yapı Aralık 2011 tarihine dek oluşacak mı sorusu bende endişe uyandırıyor.''

Fakat siyasi tıkanmanın aşılacağından umutlu olan gözlemciler de var. Amerikalı elçi Christopher Hill, hükümet oluşturma çabalarında doğru yönde ilerlendiği işaretleri alındığını söyledi.

Reklam
Reklam

Irak'ta halihazırda 64 bin Ameirkan askeri bulunuyor.

Obama, ''Ağustos sonundan 2011'in Aralık ayına değin yaklaşık 50 bin Amerikalı askeri personelin misyonu, Irak güvenlik güçlerinin terörle mücadele operasyonlarına destek, Irak ordusunun eğitimi ve ABD'nin sivil ve askeri çabalarınınn korunması üzerine odaklanacak'' diye konuştu.

Barack Obama sözlerini dikkatle seçiyor. Obama, ''savaşın'' sona erdiği yönünde bir açıklamadan kaçınarak, ''misyon'' değişikliğinden bahsediyor.