Obama, Kuzey Kore konusunda Çin'e yüklendi

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Pekin hükümetinin Kuzey Kore politikasını Çinli liderlerle sert ifadeler kullanarak ele aldığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Pekin hükümetinin Kuzey Kore politikasını Çinli liderlerle sert ifadeler kullanarak ele aldığını söyledi.

Obama, Kuzey Kore karşısında tutum belirlerken Çin hükümetinin itidalli davranmak ile kasten görmezden gelmek arasında bir fark olduğunu anlaması gerektiğini belirtti.

Çin, Kuzey Kore'nin bölgedeki nadir müttefiki olarak biliniyor.

Obama'nın suçlamalarına karşılık Kuzey Kore ise ABD'nin düşmanca tavrı karşısında nükleer caydırıcılığını güçlendirmesi gerektiğini açıkladı.

Reklam
Reklam

Kuzey Koreli yetkililer, mart ayında bir patlama sonucu batan Güney Kore donanmasına ait savaş gemisiyle hiçbir ilgileri olmadığını yinelediler.

Hidrojen bombası Pyongyang hükümeti, bu olaydan dolayı uluslararası alanda cezalandırılmaları gündeme gelirse, sert tepki vereceği uyarısında bulundu.

Seul'deki BBC muhabiri, Pyongyang'ın bu açıklamasının hidrojen bombası geliştirmeye çalıştığının olası bir işareti olarak algılandığını bildiriyor.

Hidrojen bombası, Kuzey Kore'nin halihazırda sahip olduğu nükleer silahlarından çok daha gelişgin bir teknolojiyi gerektiriyor.

Kuzey Kore'nin bu yönde bir ilerlemeyi kaldıracak tesis ve kaynağa sahip olup olmadığı konusunda uzmanların ciddi şüpheleri var.

Ancak geçen ay Kuzey Kore'nin devlet medyası hidrojen bombasında kullanılan türde bir nükleer füzyon reaksiyonunu başarıyla tamamladıklarını duyurmuştu.

Ksenon gazı Bu açıklamadan iki gün sonra Güney Kore yetkilileri atom bombası deneylerinin bir yan ürünü olan ksenon gazının varlığını anormal düzeylerde tespit ettiklerini söylediler.

Reklam
Reklam

Fakat bunun haricinde Kuzey Kore'nin atom bombası denemesi yaptığına dair herhangi bir bulguya rastlanmadı.

Kuzey Kore ayrıca ABD ve Güney Kore'yi silahsızlandırılmış bölgeye ağır silahlar yığmakla suçladı.

İki Kore'yi birbirinden ayıran silahsızlandırılmış bölgede yer alan Panmunjom köyüne -Pyongyang hükümetinin açıklamasına göre- ABD ve Güney Kore tarafından silah sevkiyatında bulunuluyor.

Kuzey Kore, silahların geri çekilmemesi durumunda güçlü askeri önlemler alarak karşılık vereceğini açıkladı.

Amerikan kuvvetleri, iddiayı araştırdıklarını söylediler.