Obama: Nükleer silahsız dünya için çalışacağız

ABD Başkanı Barack Obama, dünyayı nükleer silahlardan arındırmak için Rusya ve Çin ile birlikte çalışacaklarını söyledi. Obama Seul'de Başbakan Erdoğan ile de görüştü.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, dünyayı nükleer silahlardan arındırmak için Rusya ve Çin ile birlikte çalışacaklarını açıkladı.

Güney Kore'de yapılacak nükleer güvenlik zirvesinden önce konuşan Obama, ABD'nin sahip olduğu nükleer silahları azaltarak da stratejik caydırıcılığı sürdürebileceğini söyledi.

Seul nükleer terörizm riskini azaltmayı amaçlayan ve 50'den fazla ülkenin liderinin katılacağı zirveye ev sahipliği yapacak.

Güney Kore'nin Hankuk Üniversitesinde bir konuşma yapan Obama, nükleer silaha başvurmuş tek ülkenin lideri olarak, nükleer silahsızlanma konusuna bağlı olduklarını da kaydetti.

Reklam
Reklam

Obama-Erdoğan görüşmesi

Obama, Güney Kore'deki zirve öncesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştü.

Erdoğan, basın toplantısı dâhil olmak üzere 2 saat 15 dakika süren görüşmede ağırlıklı olarak Suriye konusunun konuşulduğunu söyledi.

Obama'nın Suriye'ye ilk etapta silahlı müdahaleye sıcak bakmadığını belirten Erdoğan, ABD'nin Suriye’deki muhalif gruplar ve halka ilaç gıda gibi lojistik destek yapmaya başladığını da kaydetti.

Başbakan, Obama ile görüşmesinde PKK konusunun da gündeme geldiği, örgütün Türkiye dışındaki varlığına yönelik işbirliğini sürdüreceklerini de ifade etti.

Obama, zirve öncesinde Kuzey ve Güney Kore arasındaki silahsızlandırılmış bölgeyi de ziyaret etti.

Obama'dan Kuzey Kore'ye uyarı

Amerikan Başkanı, Kuzey Kore'nin gelecek ay planladığı roket fırlatma girişiminin Pyongyang hükümetini yeni yaptırımlarla karşı karşıya bırakabileceğini de söyledi.

Kuzey Kore'nin Nisan ayında uzay çalışmalarının bir parçası olarak hazırladığını söylediği uzun menzilli bir roketi fırlatma rampasına sevkettiği bildiriliyor.

Reklam
Reklam

Obama, sınır yakınlarında konuşlanmış Amerikan askerlerine hitaben bir konuşma yaptıktan sonra Kuzey Kore gözlemlemek amacıyla silahsızlandırılmış bölgeye girdi.

Kuzey Kore, roketin Nisan ayında uzaya bir uydu taşıyacağını belirtiyor.

Ancak ABD ve müttefiki Güney Kore, Kuzey'in asıl amacının balistik füze denemesi olduğunu iddia ediyorlar.

ABD'nin bölgede konuşlanmış yaklaşık 28,500 askeri bulunuyor.

Kuzey ve Güney Kore, üç yıl süren bir savaşın ardından 1953 yılındaki ateşkesi barış anlaşmasıyla sonuçlandırmadığı için şu an kağıt üzerinde halen savaş durumunda bulunuyor.

Kore savaşının ardından ABD, Güney Kore topraklarına askerlerini konuşlandırmıştı.

Gözlemciler, 4 kilometre uzunluğundaki silahsızlandırılmış bölgeyi, dünyanın muhtemelen en sıkı korunan sahası olarak tanımlıyorlar.

Üç gün sürecek Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne devlet ve hükümet başkanları ve uluslararası örgütlerin yöneticilerinden oluşan 53 kişilik bir lider kadrosu davetli.