Obama: Paris'teki İklim Zirvesi dönüm noktası olabilir

Zirvenin ilk gününde konuşan ABD Başkanı, delegelerden uzlaşmalarını isteyerek "Gelecek kuşak bizi izliyor" dedi. Zirvede amaç, karbon salımının azaltılması ve küresel ısınmanın 2 dereceyle sınırlanmasını amaçlayan bir anlaşmaya varmak.

Paris'te bugün başlayan İklim Zirvesi'nde konuşan ABD Başkanı Barack Obama, zirvenin küresel ısınma ile mücadelede "bir dönüm noktası" olabileceğini söyledi.

Barack Obama, hitap ettiği delegelere uzlaşmaya varmaları çağrısında bulunarak, "Gelecek kuşak bizi izliyor" dedi.

Obama "Bu yüzyılda bütün sorunlardan çok iklim değişikliği belirleyici olabilir. Buraya ABD'nin sadece sorunu kabul etmekle kalmayıp, çözüm izin de bir şeyler yapmaya bağlı olduğunu söylemek için şahsen geldim" diye konuştu.

ABD Başkanı son yıllarda karbon salımları sabit kalırken küresel ekonominin büyüyebileceğini gösterdiğini ve "ekonomik büyümeyle çevreyi korumanın birbiriyle çatışan kavramlar olduğu" tezinin çürüdüğünü vurguladı.

Reklam
Reklam

195 ülkeden delegelerin katıldığı iki haftalık zirvede karbon salımının azaltılması ve küresel ısınmanın 2 dereceyle sınırlanmasını amaçlayan bir uzlaşmaya varılmaya çalışılacak.

Ancak 180 ülkenin sunduğu iklim planı uygulanırsa sıcaklıkların 3 dereye yakın artacağı hesaplanıyor.

Ekonomik kalkınma ve çevreCOP 21 adıyla bilinen zirveye 147 ülkenin devlet ve hükümet başkanları da katılıyor.

Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de zirvede bir konuşma yaptı.

Putin de Obama gibi "Ekonomik kalkınmayla çevrenin korunmasını aynı anda yapabileceğimizi gösterdik" dedi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ise zirveyi "bir dönüm noktası ya da bitiş çizgisi değil yeni bir başlangıç noktası" olarak gördüklerini belirtti.