Obama: "Son kararı vermedik"

ABD Başkanı Barack Obama, "Suriye'ye saldırı konusunda son kararımızı vermedik" dedi.

Baltık ülkeleri liderleriyle gerçekleştirdiği toplantı sonrası Suriye ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Obama, "Suriye'ye saldırı konusunda son kararımızı vermedik" dedi.

Suriye'de kullanılan kimyasal silahların büyük bir tehdit oluşturduğunu da kaydeden Obama, "Suriye'deki kimyasal silah kullanımı ABD ulusal güvenlik çıkarlarını tehdit ediyor. Suriye'nin kimyasal silah saldırısı dünyaya meydan okumaktır" şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasına yönelik olası askeri karşılıklarla ilgili olarak, "Sizi temin ederim ki kimse benden daha fazla savaş bıkkını değildir. Ama aynı zamanda, kendi halkına karşı uluslararası normlarca yasaklanan bir silahı kullanmaya istekli bir rejim olduğu zaman, bunlardan sorumlu tutulacağından emin olunmasının, dünyada lider olarak bizim yükümlülüklerimizin parçası olduğuna inanıyorum"dedi.

Reklam
Reklam

Obama, Beyaz Saray'da Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ve Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile üçlü görüşme öncesi Suriye ile ilgili bir soruyu yanıtladı. "BM veya Kongre'nin resmi izni olmadan adım atmaya nasıl baktığı" yönündeki soru üzerine Obama, Kongre ve uluslararası toplumla istişareleri önemli gördüklerini söyledi.

"Benim açıkça tercihim, uluslararası toplumun güçlü biçimde şimdiden hareket geçmesi olurdu ama bu aşamada BM Güvenlik Konseyi'nde uluslararası normların açık ihlali karşısında adım atmaya yönelik etkisizlik görüyoruz" diyen Obama, Afganistan ve Irak sonrasında herhangi bir askeri eyleme yönelik ABD'de, İngiltere'de ve dünyanın birçok diğer bölgesinde bir şüphecilik ve bezginlik olduğunu, bunları da takdir ettiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Obama, "Ancak diğer yandan, yüzlerce çocuğun dahil olduğu bini aşkın insan, insanlığın yüzde 98, yüzde 99'unun savaşta bile kullanılmaması gerektiğini söylediği silahlarla öldürüldüğü zaman, bu konuda bir eylemin olmaması, bu uluslararası normun bir anlam ifade etmediği yönünde sinyal göndereceğinin farkına varmak da önemli. Bu bizim ulusal güvenliğimiz için bir tehlikedir" dedi.

"Dünyanın felce uğramasını istemiyoruz" Gelişmelere bir karşılık verme kararı aldıkları takdirde, bunun etkinliğine yönelik düşünülmesi gereken birçok şey olduğunu belirten Obama, kendilerinin çok sınırlı, uzun vadeli taahhütlere girmeyen ve büyük bir operasyon şeklinde olmayan seçeneklere baktıklarını bildirdi.

Obama, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kongre'ye tüm bilgileri sağlayabileceğiz ve onların istediği tüm girdileri elde etme noktasında rahatız. Bu konuda çok dikkatliyiz. Bu konuda müttefik ve ortaklarımızla ciddi görüşmeler yapabiliriz. Ancak dünyanın felce uğramasını istemiyoruz. Burada geldiğimiz zorluklardan biri, birçok insanın bu konuda bir şeyler yapılması gerektiğini düşünmesi ama kimsenin bunu yapmak istememesi. Bu olağanüstü bir durum değil, kimse 'hayır' demediği takdirde, bu (tür saldırılar), uluslararası yasakların erozyonuna izin veriyor. Dünya 'kimyasal silah kullanmayacağız' dediği zaman bunu kasdederek söyledi ama bunun yerine getirilmesini diğerlerine bırakmak cazip geliyor".

Reklam
Reklam

"İhlali görmezden gelemeyiz" mesajı Obama, kendisinin her zaman çok taraflı eylemlerden yana olduğunu belirttiğini hatırlatarak, "Ancak bu tür uluslararası normların açık ihlalini görmezden gelmek ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına uygun değil" dedi. İran gibi ülkeleri ima ederek, kitle imha silahlarına yönelik normların da bazı ülkeler tarafından ihlal edildiğini anımsan Obama, "Eğer bu kuralların uygulanmasında kimsenin zorlamaya istekli olmadığına yönelik algı verilirse, kimse bu normları dikkate almaz" ifadesini kullandı.

ABD'nin 10 yılı aşkın süredir savaştan geçtiğini belirten Obama, Amerikan halkının ülkedeki ekonomiyi yeniden inşa etmeye odaklanmak istediğini ifade ederek, "Sizi temin ederim ki, kimse benden daha fazla savaş bıkkını değildir. Ama aynı zamanda, kendi halkına karşı uluslararası normlarca yasaklanan bir silahı kullanmaya istekli bir rejim olduğu zaman, bunlardan sorumlu tutulacağından emin olunmasının, dünyada lider olarak bizim yükümlülüklerimizin parçası olduğuna inanıyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Tüm haberler

Anahtar Kelimeler: