Obama: Türkiye'deki bazı eğilimlerden rahatsız olduğum sır değil

Washington'daki Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Barack Obama, 'Türkiye'deki bazı eğilimlerden rahatsız olduğunu' söylerken basın özgürlüğü konusunda hükümeti eleştirdi.

Washington'daki Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Barack Obama, demokrasi ve özgürlükler konusunda Türkiye'yi eleştirdi.

Obama, gazetecilerin "Erdoğan'ın otoriter bir lider olarak görüyor musunuz?" sorusuna verdiği cevabın başında, "Türkiye bir NATO müttefiki, IŞİD'le mücadelemizde olağanüstü önemli bir ortak. Uzun ve stratejik ilişkilere sahip olduğumuz bir ülke" dedi.

TIKLAYIN -Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama görüştüABD lideri ortaklıklara vurgu yaptıktan sonra hükümeti eleştirdi:

Reklam
Reklam

"Gerçek olan bir şey var ve bunu kendisine doğrudan da söyledim: Türkiye'deki bazı eğilimlerden rahatsız olduğum bir sır değil. Ben basın özgürlüğüne, din özgürlüğüne, hukuk ve demokrasiye güçlü bir şekilde inanıyorum."

Obama ve Erdoğan Cuma günü ikili görüşme yapmıştı.

Beyaz Saray'ın görüşmeyle ilgi yaptığı yazılı açıklamada, 'bölge güvenliği için ABD-Türkiye işbirliği, terörle mücadele ve göç konuları görüşüldü' ifadesi kullanılmıştı.

TIKLAYIN -[Erdoğan: Teröriste özgürlük olur mu?](Erdoğan: Teröriste özgürlük olur mu?)

Obama, basın özgürlüğü konusunda Türkiye'ye önerilerde bulunmayı sürdüreceklerini de söyledi:

"Basına yönelik sergilemekte oldukları yaklaşımın Türkiye'yi çok rahatsız edici bir yola sokabileceğini düşünüyorum ve biz onlara önerilerde bulunmayı sürdüreceğiz."

'Türkiye'nin İslam inancı ve modernliği geçmişten bu yana birlikte yaşattığını' belirten Obama, 'Erdoğan'ın bilgiyi baskı altına alan ve demokratik tartışmaya son veren bir stratejinin değil bu mirasın takipçisi olması gerektiğini' söyledi.

Reklam
Reklam

Erdoğan, ABD ziyareti sırasında TV kanalıCNN'e konuşmuş ve basın özgürlüğüyle ilgili sorulara, "Bugüne kadar basın özgürlüğüne son vermeye dönük hiçbir şey yapmadık" yanıtını vermişti.

Erdoğan, Brookings Ensitüsü'nde yaptığı konuşmada da benzer sözler sarfetmiş ve Türkiye'de habercilikleri nedeniyle tutuklu gazeteci bulunmadığını söylemişti.

Erdoğan, "Maruz kaldığı terör tehdidiyle mukayese edildiğinde hak ve özgürlükler bakımından Türkiye'den daha ileri standartta bir ülke yoktur" diye konuşmuştu.

Brookings Enstitüsü'nde yapacağı konuşma öncesinde, enstitü binası önünde Erdoğan'ın korumalarının bazıTürk gazetecilere ve bina önünde toplanan protestoculara müdahalede bulunması tartışma yaratmıştı.