Obama türkiye'yi önemli ortak görüyor

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mike Hammer, Obama'nın Türkiye'yi önemli bir stratejik ortak olarak gördüğünü belirterek, "Bu stratejik ortaklığı daha fazla derinleştirmek bizim çıkarımıza " dedi.

Obama yönetiminin bir yılını ve 2010 yılı için öngörülerini ele alan basın toplantısı düzenleyen Hammer, Obama döneminde Türk-Amerikan ilişkilerinin durumuna dair bir soruyu yanıtladı.

"Başkan Obama, Türkiye ile ikili ilişkileri önemli bir stratejik ortaklık olarak görüyor" diyen Hammer, Türkiye'nin sadece NATO müttefiki olmakla kalmadığını, Müslüman dünyasıyla büyük bağları bulunan önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak, Obama'nın göreve geldikten sonraki ilk Avrupa gezisine Türkiye'yi de dahil etmesinin ana nedeninin bu olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Türk hükümetiyle ilişkileri ilerletmek için ortak çıkarları ilgilendiren bir dizi konuda birlikte çalıştıklarına değinen Hammer, "Bu stratejik ortaklığı daha da derinleştirmek bizim çıkarımıza ve umuyoruz ki bu yıl ilişkilerde daha bile ilerleme sağlandığını görmeye devam edeceksiniz. Zaman zaman, belki görüş farklılıkları olan konuları da konuşacağız, ama bence ilişkiler genel anlamda kesinlikle mükemmel. Başkan Obama, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmekten çok keyif aldı ve bu temaslarının devam etmesini bekliyorum" dedi.

Hammer, "görüş ayrılığı bulunan konuların neler olduğu"nun sorulması üzerine, "Hiçbir şekilde bir gerginliğin olduğunu ima etmek istemedim. Sadece bir kısım ülkelerle, üzerinde tamamen mutabık olmadığımız ya da bir parça sürtüşmenin olduğu bazı konular her zaman olacaktır ve ABD, değerlerimiz ve ilkelerimize uygun olarak bu konuları gündeme getirecektir" diye konuştu.

Bazen insan hakları konularının öne çıkabileceğini ifade eden Hammer, "Aslında anlaştığımız konular, anlaşamadıklarımızdan daha fazla. Birlikte çalıştığımız bir husus olarak, Türk-Ermeni uzlaşması ve bu alanda yürütülen çabaların altını çizebilirim. Bunun destekçisi olmak istiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam