Obama umudu yerini belirsizliğe mi bırakıyor

Viyana (AA)- ABD'nin 44. başkanı seçildiği sırada tüm dünyada büyük ilgiyle karşılanan Barack Obama'ya yönelik coşku, yerini karışık görüşlere bırakıyor.

Ağırlaşan küresel resesyon, Orta Doğu'daki yeni düşmanlıklar, Guantanamo'nun kapatılmasıyla ilgili engeller, İran, Kuzey Kore, Afganistan gibi birçok konuyla birlikte şimdi Obama'nın ne kadar değişime gidebileceği sorulmaya başlandı. İtalya'da yayımlanan La Stampa gazetesinde Massimo Gramellini imzasıyla yer alan makalede, "Yalnızca 2 ay önce yeni Başkan, Büyücü Merlin ile Süpermen arası bir karışım olarak görülüyordu. Şimdiyse tüm sözlerini tutamayabileceğini kendisi itiraf ediyor. Kim bilebilir ki, belki de gelecek haftanın sonuna dek birileri azlini isteyebilir" yorumu yapıldı.

Reklam
Reklam

Fransa Obama destek ağı başkanı Samuel Solvit de "İdealizm zayıfladı" görüşünde. Solvit, herkeste az da olsa bir düş bulunduğunu, ancak şimdi halkın daha gerçekçi olduğunu belirtti. İsrail'in son Gazze saldırıları da Obama'ya bakışı etkiledi. Obama, Gazze konusunda yalnızca endişeli olduğunu belirtmiş, yemin törenine dek sessiz kalmayı tercih etmişti. Bunlarla birlikte küresel ekonomik çöküş de Obama'nın etrafını kuşatıyor. Dünyanın birçok yerinde liderler ve kamuoyu, Obama'nın piyasaları nasıl düzeltebileceğini, güveni nasıl restore edebileceğini görmek üzere bekliyor.

Washington'da bulunan Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nden Reginald Dale, her yerde halkın yüksek beklentisi olduğunu hatırlatarak, bunun Obama'nın hayalkırıklığı yaratmasına yol açabileceğini belirtti. Başlangıçta basit görünen Obama'nın gündemindeki her madde, karmaşık bir yapıya dönüşüyor. Guanatanamo'nun kapatılması örneğinde olduğu gibi... Obama, ilk idari kararının bu olacağını ima etmişti, ancak uzmanlar bu amaca ulaşmanın bir yıl alabileceğini belirtiyor. Obama, seçim kampanyasında Irak'taki muharip askerleri 16 ayda çekme, Afganistan'a odaklanma sözü de vermişti. Ancak, Başkan Obama'nın Savunma Bakanlığı, daha fazla asker için müttefiklerini ikna etmede zorlanabilir.Tüm bunlara rağmen, "Obamanya" başta Avrupa kıtası olmak üzere halen birçok yerde geçerli.

Reklam
Reklam