Obama'dan ekonomi hesaplaşması

ABD Başkanı Barack Obama, ekonomide istenen noktaya gelinemediğini itiraf etti, ancak yokuşun sonuna ulaşmaya yaklaştıklarını savundu.

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan ekonomisini resesyondan çıkarma girişimlerinde ilerlemenin yavaş olduğunu kabul etti.

Beyaz Saray'da gazeteciler için bir basın toplantısı düzenleyen Obama, "tüm yaptıklarımıza rağmen henüz hedeflediğimiz noktaya ulaşamadık" dedi

Mayıs ayından bu yana ilk kez Beyaz Saray'da gazetecilere bir açıklama yapan Obama, konuşmasının önemli bölümünde 'Kuran yakma' tartışmalarına yer verdi; ancak yaklaşan ara seçimler öncesinde seçmenlerin endişelerini de gidermeye çalıştı.

Reklam
Reklam

Televizyonlardan canlı yayınlanan açıklamasında, Obama ülkenin zorlu koşullara ve güçlüklere rağmen yokuşun başına yaklaştığını söyledi.

Obama; yönetiminin gündeme getirdiği tüm girişimlerin büyüme ve istihdam yaratmayı canlandırma hedefiyle geliştirildiğini vurguladı.

Seçim öncesi Demokratların Kasım ayındaki Kongre seçimlerinde ülkedeki ekonomik sorunlar nedeniyle kayba uğraması bekleniyor.

Halkın kaygılarını anladığını ifade eden Başkan, "Henüz hedefe ulaşmadığımız için insanlar bıkkın ve öfkeliler. Başkan ben olduğum, Temsilciler Meclisi ve Senato'yu da Demokratlar kontrol ettiğinden, insanların "Ne yaptınız?" diye sorması da anlaşılabilir bir şey" dedi.

Ancak atılan adımların etkisini zaman içinde göstereceğini savundu.

Obama, Bush döneminde uygulamaya konan ve yıl sonunda süresi dolacak olan vergi indirimlerinin de uzatılması için Kongre'ye çağrıda bulundu.

Obama ayrıca, görevdeki ilk yılı içinde Küba'da terör zanlılarının alıkonduğu Guantanamo Körfezi'ndeki merkezi kapatma sözünü gerçekleştiremediğini de itiraf etti.

Reklam
Reklam

Ancak hedefinin merkezin kapanması ve buradakilerin adalet sisteminin önüne çıkması olduğunu teyit etti.

Demokrat Parti şu anda Kongre'nin iki kanadınında da çoğunlukta.

Ancak kamuoyu yoklamaları Kasım ayındaki seçimde Cumhuriyetçi Parti'nin büyük kazanımlar elde edebileceğine işaret ediyor.

Seçimlerde de temel konu ekonomi gibi görünüyor.

Verilerin Temmuz ayında 54 bin kişinin işsiz kaldığına işaret etmesi ve işsizliğin yüzde 9,6'ya yükselmesinin ardından Cumhuriyetçi Parti hükümete işsizlik üzerinden yüklenmeye başladı.

Partiye göre Barack Obama milyarlarca dolarlık ekonomiyi canlandırma paketleri ile bütçe açığını arttırdı ancak bunun gerekçesi olarak sunduğu istihdam düzelmedi.