Obama’nın ilk kongre zaferi Guantanamo oldu

ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama, Guantanamo hapishanesinin kapatılması sürecinde ilk kez Amerikan Kongresi’nde bir zafer kazandı.

ABD’nin imajına darbe vuran hapishaneyi kapatmak isteyen Obama, bu amaçla hazırladığı kapatma teklifini başka bir yasa tasarısının içinde gizleyerek Kongreden geçmesini sağladı.

Küba’daki Guantanamo’nun kapatılmasının ilk adımı olarak görülen ve şu ana kadar ABD’li politikacıların karşı çıktığı “Guantanamo’daki tutukluların ABD’deki eyaletlere nakledilmesi ve ülke içinde yargılanması” yönündeki tasarı teklifi Kongrede onaylandı.

İç Güvenlik Bakanlığı’nın bütçe teklifinin içine yerleştirilerek Kongre’ye sunulan tasarı teklifi, kabul edildikten sonra imzalaması için Başkan Obama’ya gönderildi. Geçtiğimiz Ocak ayında Guantanamo’nun kapatılması emrini veren Obama, amacına ulaşmakta oldukça zorlanırken, Demokrat Parti mensubu kongre üyelerini bile ikna edemiyordu.

Reklam
Reklam

Sözkonusu tasarının onaylanması, Obama’nın ilk aşamada Guantanamo tutuklularını ABD’ye naklettireceği, daha sonra da ünlü hapishanenin kapısına kilit vuracağı şeklinde yorumlanıyor.

ANKA