Obama'nın Türkiye gündemi belli oldu

ANKARA (İHA) - ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Asya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinde stratejik meselelerin ele alınacağını belirterek, "Neden ilk ziyaret ettiği ülkelerden biri Türkiye diyecek olursanız, uzun zamandır NATO müttefikimiz olan Türkiye en yakın dostlarımızdan biri ve birlikte yapmamız gereken çok iş var" dedi.

Bryza, 8. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı'na katılmak üzere geldiği Ankara'da soruları yanıtladı. Bryza, ABD Başkanı Obama'nın 6-7 Nisan tarihlerinde gerçekleşmesi beklenen Türkiye ziyaretine ilişkin bir soru üzerine, "Başkan Obama'nın Türkiye ziyaretinde ele alınacak temel konular, Clinton'ın Türkiye ziyaretinde Babacan ile yaptığı ortak açıklamadaki konular olacak. Stratejik ortaklığımızın stratejik meselelerini görüşeceğiz. Irak, enerji güvenliği, Kıbrıs'ta çözüm, Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci, ki buna tam destek vermeye devam edeceğiz. Aynı zamanda ekonomik ve ticaret hacmimizi de arttırmak istiyoruz. Neden ilk ziyaret ettiği ülkelerden biri Türkiye diyecek olursanız, uzun zamandır NATO müttefikimiz olan Türkiye en yakın dostlarımızdan biri ve birlikte yapmamız gereken çok iş var" dedi.
Obama'nın seçim kampanyasında Ermeni lobisine verdiği söz nedeniyle 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelendirip nitelendirmeyeceğinin sorulması üzerine ise Bryza, "Bu konuda yorum yapamam. Nasıl bir karar alacağını bilemem. Ancak biz Türkiye ve Ermenistan arasındaki uzlaşma ve ilişkilerin normalleşmesi sürecine tam destek veriyoruz. Aynı zamanda Dağlık Karabağ meselesinde de daha fazla ilerleme görmemiz gerekiyor. Zaten bir ilerleme var. Ancak daha fazla gayret göstermemiz gerekiyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bryza, 'Bölgedeki Enerji Güvenliği: Avrupa'ya Olan Enerji Tedariğinin Çeşitlendirilmesi' başlıklı panelde konuşma yapacak. Bryza, konuşmasının ardından Ankara'dan ayrılacak.