Türk Hipertansiyon Derneği Yönetim Kurulu Üyesi de olan Prof. Dr. Hasanoğlu, son yıllara kadar çocuklarda hipertansiyon kavramının bilinmediğini, "Çocuklarda hipertansiyon olmaz" diye bir kanı bulunduğunu ifade etti.
Hasanoğlu, Türkiye'de yapılan bir çalışmaya göre, erkek çocuklarda yüzde 4, kız çocuklarda ise yüzde 5 civarında hipertansiyon olduğunu anlattı. Çocuklarda kan basıncı değerlerinin yaşa ve boya göre değiştiğini belirten Hasanoğlu, bu yaş grubundakilerde hipertansiyonun ise belirli bir cetvele göre belirlendiğini söyledi. Hasanoğlu, "Çocuklarda hipertansiyon farklı özellikler taşımaktadır" dedi.
Böbrek damarlarının darlığı, kalp damarlarında ve akciğere kan götüren damarlarda bozukluğun bebeklerde yüksek tansiyona neden olabildiğini bildiren Hasanoğlu, bu çağlarda aynı zamanda hormonal nedenlerin de akla geldiğini söyledi. 6-7 yaşındaki çocuklarda böbrek hastalıklarına bağlı hipertansiyon gelişebildiğini belirten Hasanoğlu, 16 yaş üstündekilerde ise "primer hipertansiyon" (nedeni belli olmayan) ortaya çıkabileceğini söyledi. Primer hipertansiyonun başlıca nedenlerinden birinin stres olduğuna dikkati çeken Hasanoğlu, "16 yaşın üstündeki çocukların kan basınçları ölçülse büyük bölümünde hipertansiyon tespit edileceğini düşünüyorum. Primer hipertansiyonun başlıca nedenlerinden biri stres olduğu için yaklaşan sınavlara bağlı olarak bu durum ortaya çıkabilir" diye konuştu.
Hasanoğlu, çocuklarda hipertansiyonun şişmanlıkla da yakın ilgisi bulunduğuna işaret etti. Türkiye'de son yıllarda beslenme bozukluklarına bağlı olarak çocuklarda hipertansiyon vakalarında büyük artış yaşandığına dikkati çeken Hasanoğlu, "Maalesef son senelerde özellikle büyük şehirlerde fast-food kültürü geldikten sonra çocuk bilgisayarın başına oturuyor, ne hareket ediyor ne koşuyor ne de oyun oynuyor. Onun için obez oluyor ve buna bağlı hipertansiyon gelişiyor" dedi.