Obez gençlerde 'taş' olasılığı yüksek

Araştırmalara göre aşırı kilolu veya obez gençlerde safra kesesi taşı oluşma riski, sağlıklı yaşıtlarına kıyasla daha fazla.

Araştırmalar, aşırı kilolu veya obez gençlerin safra taşı geliştirme olasılığının sağlıklı yaşıtlarına göre daha fazla olduğunu gösteriyor.

Sağlık sektöründeki Kaiser Permanente şirketi, 10 ve 19 yaşları arasında 510 bin çocuğu gözlemledi.

Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition dergisinde yayımlanan araştırmanın 766 katılımcısında safra kesesi taşı bulundu.

Bulgulara göre aşırı kilolu gençlerde safra taşı oluşma riski, sağlıklı kiloya sahip olanlara göre iki kat daha fazla.

Obez olan gençlerdeyse bu risk, normal bir vücut kitle endeksine sahip kişilere göre dör kat daha yüksek.

Reklam
Reklam

Uzmanlar, araştırmanın aşırı kiloya bağlı olarak gelişen hastalıkların gençlerde daha fazla görüldüğüne dair yeni bir işaret olduğunu söylüyor.

Genellikle kolesterolden oluşan safra kesesi taşları küçük oluyor.

Çoğu zaman bir belirtiye sebep olmamalarına rağmen safra kesesinde sıkışmaları durumunda, çok yoğun bir karın ağrısına neden olabiliyorlar.

Sıkışan taşlar, safra sıvısının bağırsaklara geçişini engelleyip safra kesesi, karaciğer veya pankreasta enfeksiyona yol açabiliyor.

Bu da, tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilen bir durum.

'Tarihsel olarak nadir'

Safra taşı hastalığı yetişkinlerde yüksek kiloyla ilişkilendiriliyor.

Kaiser Permanente'nin ekibi, kurumun Güney Kaliforniya Çocuk Sağlığı Araştırması'na katılan her gencin elektronik sağlık kayıtlarını gözden geçirdi.

Safra taşı ve kilo arasındaki ilişkinin kızlarda erkeklere nazaran daha güçlü olduğu gözlemlendi.

Araştırmanın baş yazarı Corinna Koebnick, "Aşırı kilolu yetişkinlerde safra taşı yaygın bir hastalık, ancak çocuk ve ergenlerde tarihsel olarak nadir görülen bir şey" dedi.

Reklam
Reklam

Koebnick, sözlerine "Bu sonuçlar endişe verici bir eğilime işaret ediyor. Obeziteden muzdarip gençlerin yetişkinlere özgü olduğunu düşündüğümüz hastalıklara yakalanma riski daha yüksek" şeklinde devam etti.

Ulusal Obezite Forumu'nun Başkanı Prof. David Haslam, obez gençlerde safra taşı görülmesinin şaşırtıcı olmasa da, endişelendirici olduğunu söyledi.

Haslam, "Bu hastalık ve obezite arasında bir ilişki olduğunu biliyoruz. Ancak farklı olarak, yetişkinlerde görülen bir hastalığı obezite yüzünden genç insanlarda görüyoruz. Şimdiye kadar diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gözlemlemiştik. Şimdi de safra taşı. Ve bu hastalıklar daha erken görüldüğü için, ölümler de daha erken olacak" diyor.