Obezite ve diyabet cerrahisinde güven olgusu

Doktor ve hasta arasında kurulması gereken sağlıklı ve sağlam iletişim; tedavinin başarılı olması, hastanın kendini güvende ve rahat hissetmesi için ilk kuraldır. Doktorunuzun sizi güvende hissettirmesi; kendisinin bilgi birikimine, deneyimine, sağlam ahlaki değerlerine bağlıdır.

OBEZİTE VE DİYABET CERRAHİSİNDE GÜVEN OLGUSU

Başlıktan da anlaşıldığı üzere obezite ve diyabet cerrahisine kendine adamış bir doktor olan Doç. Dr. Recep Aktimur’un son zamanlarda bu ameliyatlar için çok sorgulanan güven olgusuna yaklaşımını merak ettik.

Obezite ve diyabet cerrahisi ameliyatları konusundaki deneyiminiz nedir?

Sohbetlerimize başlamadan önce size kendimi tanıtayım. Ben, son 6 yılını yoğun olarak obezite ve diyabet cerrahisi ameliyatları ile geçirmiş bir Genel Cerrahi Uzmanıyım. Bu süre zarfında mesleğim olan Genel Cerrahi Branşının hitap ettiği hasta kitlesi ile çok daha kısıtlı şekilde ilgilendiğimi ve kendimi obezite ve diyabet cerrahisi ameliyatlarına adadığımı itiraf ediyorum. Konu ile ilgilenen bazı okurlarımızın da bildiği üzere bu özellikli ameliyatları çok yüksek sayılarda yapmış ve yapmakta olan, ayrıca bu özel hasta grubu ile kendi ailesinin bireyleri gibi ilgilenen bir cerrahım.

Reklam
Reklam

**Sıkıcı ama zaruri tanıtma cümlelerini hızla geçtikten sonra asıl soruya odaklanmamızda fayda var, diyor Doç. Dr. Recep Aktimur; Obezite cerrahisi çok mu riskli?

**

Aslında ehil ellerde yapıldığında kapalı safra kesesi ameliyatından daha riskli olmayan obezite ve diyabet cerrahisi ameliyatları, medyatikleşen problemleri ve üzücü şekilde yetersiz altyapı ve yetersiz eğitim ile yapılan ameliyatların artması nedeniyle ilk bakışta insanları korkutur hale gelmiş durumda. Bu noktada durup neleri düzeltebileceğimize bakmamızda fayda var.

En büyük problemimiz “yanlış algı yönetimi”

Öncelikle algı boyutuna baktığımızda karşımıza çıkan sorun, bu ameliyatların genel olarak halk tarafından gereksiz ve keyfi görülmesi. Ne yazık ki bu konuda henüz otoriteden de yeterli destek alınmıyor olması, obez bireylerin her gün yaşadıkları tatsızlıklara altyapı sağladığı gibi ameliyat adayı bir kişinin elde edebileceği en büyük sağlık faydasının da başkaları tarafından fuzuli görülmesine sebep oluyor. Aynı şekilde tüm dünya tarafından bilimsel olarak kabul görmüş diyabet ameliyatları için de durum benzer, toplumsal ve hatta güncel tıbbı takip etmeyen hekimlerden gelen bilinçsiz yorumlar ile birçok tip 2 diyabet hastası başarısı %90’ı bulan bu ameliyatlar ile tanışamadan diyabete bağlı organ kayıpları ile yüzleşmek zorunda kalıyor.

Reklam
Reklam

“Ehil cerrah” kimdir?

Algı problemimiz ancak ulusal farkındalık ile uzun zamanda çözülebilecek gibi durduğundan bu sorunu irdelemeyi sonlandırıp ehil el arayışının mekanizmasına inmemizde fayda var. Bu noktada en büyük uluslararası organizasyonlardan biri olan IFSO’nun (Uluslararası Obezite ve Metabolik Hastalıkların Cerrahi Tedavisi Federasyonu) 2015 yılında yayınladığı, obezite ve diyabet cerrahisi ameliyatları yapan bir cerrahta aranması gereken özelliklere bakalım (çok bilinen ya da çok yaygın özellikleri atlayarak sıkıcı olmamaya çalışıyorum).
Ehil olan cerrah;
- Farklı prosedürleri yapabilmeli ve gelişebilecek sorunlarla ilgilenebilmeli, yani ülkemizde arttığı şekilde sadece tüp mide ameliyatı yapıyor olmamalı.
- Sonuçlarını bilimsel bir altyapı içinde ciddiyetle toplayabilmeli ve sunabilmeli.
- Uluslararası ya da ulusal federasyonlardan sertifikalandırılmış olmalı.
- Laparoskopik yani kapalı teknikle diğer ileri cerrahi ameliyatlarını yapabilmeli ve bu özellikleri sağladıktan sonra obezite cerrahisi yapıyor olmalı.
IFSO, obezite ve metabolik cerrahi ameliyatı yapmaya ehil bir cerrahın, kapalı reflü onarımı, kapalı dalak ameliyatı ve kapalı kalın barsak ve sindirim sistemi kanseri ameliyatlarını toplamda 100’den fazla sayıda yapmış olması gerektiğini belirtiyor. Yani bir hasta olarak bakıldığında; ameliyat için seçilecek cerrahı tercih etmekte kullanılan geleneksel yöntemlere ek olarak cerrahın; ileri kapalı ameliyat deneyiminin, prosedür çeşitliliğinin, bilimsel altyapısının ve sonuçlarının objektif şekilde değerlendirilmesi önem kazanıyor.

Reklam
Reklam

Sağlıklı günler dilerim. Obezite ve diyabet cerrahisi konusunda tüm sorularınızı bekliyoruz.

Doç. Dr. Recep Aktimur
Website: www.recepaktimur.com.tr
Facebook: facebook.com/doc-dr-recep-aktimur
Instagram: instagram.com/recepaktimur
Twitter: twitter.com/recepaktimur
Youtube: youtube.com/zoombydr

Anahtar Kelimeler: