"Obezite ve diyabet yaşam süresini etkiliyor"

Prof.Dr. Taner Bayraktaroğlu, obezite ve diyabetin yaşam kalitesini düşürdüğü gibi beklenen yaşam süresini de etkilediğini belirtti.

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Taner Bayraktaroğlu, obezite ve diyabetin yaşam kalitesini düşürdüğü gibi beklenen yaşam süresini de etkilediğini belirtti.

Prof. Dr. Bayraktaroğlu, değişen yaşam tarzı, fiziksel aktivitede yetersizlik, beslenme bozuklukları nedeniyle obezite ve diyabet hastalığının giderek attığını söyledi. Çocukluk döneminde fazla kilonun, obezite ve diyabetin giderek önemini artırdığını vurgulayan Prof. Dr.

Reklam
Reklam

Bayraktaroğlu, şöyle dedi:

"Obezite ve diyabet hastalığı kontrol altına alınamazsa komplikasyonları, göz kaybı, böbrek kaybı, sinirlerin etkilenmesi, koroner kalp hastalıkları, beyin damar hastalıkları ve ayak damar hastalıkları daha erken yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Obezite ve diyabet yaşam kalitesini düşürdüğü gibi beklenen yaşam süresini de etkilemektedir. Ülkemizde görülme sıklığı giderek artan obezitenin önlenmesine yönelik bilimsel ve sektörler arası faaliyetlerin güçlendirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu amaçla mücadele ve kontrol programları oluşturulmalıdır. 2009 sonu itibarı ile tüm dünyadaki diyabet nüfusu 230 milyon iken bu sayının 2030 yılında 438 milyona ulaşması beklenmektedir. Bu da yüzde70-80'lik bir artış. Bu ciddi bir artış. Buna göre de yapılacak sağlık yatırımlarından tutun obezite, diyabete harcanacak tedavi masraflarına kadar her şeyin artışı demektir."

Prof. Dr. Bayraktaroğlu, son 12 yılda Türkiye'de diyabet sıklığının yüzde 7.2'den yüzde 14'e yükseldiğini, obezite sıklığının da kadınlarda yüzde 40-50, erkeklerde yüzde 107 kadar arttığını vurgulayarak, "Bu önemli bir sağlık sorunu. Doğal, lifli, paketlenmemiş besinleri tercih etmek bu açıdan önem arz ediyor. Bunu harcamak çok önemli. Gün içerisinde yarım saatlik bir yürüyüş, sağlık için obezite ve diyabet için en önemli koruyucu egzersizdir. Buna da dikkat etmek gerekiyor. Nabzı artıracak bir şekilde yürüyüş yapmamak lazım. Kondisyona göre yapmak gerekiyor. Zamanla egzersizi çoğaltabilir. Kalp ve ritim bozukluğu olanlar ağır egzersiz yapmamaları gerekir" dedi.

Reklam
Reklam

(DHA)

Anahtar Kelimeler: