Obezitenin kalbe zararı

ABD'de yapılan yeni bir çalışma, düzensiz kalp atışından doğan rahatsızlığın da, aşırı şişmanlığa bağlı geliştiğini ortaya koydu.

Yaş ortalamaları 57 olan kadınlı erkekli 5 bin kişi üzerinde 14 yıl süren incelemenin sonuçları, 'American Medical Association' adlı dergide yayımlandı. Boston'da bulunan Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin doktorlarından Thomas Wang ve ve meslektaşları, aşırı şişmanlığın, düzensiz kalp atışı rahatsızlığına bir etken olduğuna dikkat çekti. Doktorlar, bu kararı, Framingham Kalp Çalışmaları adlı bir kuruluşta düzenledikleri araştırmanın sonuçlarına bağladı. Dr. Thomas Wang ve meslektaşları, nüfus genelinde şişmanlama oranı arttıkça düzensiz kalp atışı rahatsızlığının da artacağı görüşünde. Ancak, kilo verilmesi durumunda, düzensiz kalp atışı riskinin de azalacağını bildirdiler.

Reklam
Reklam

Düzensiz kalp atışının yaygın olmakla birlikte oldukça ciddi bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Dr. Wang, "Düzensiz kalp atışı, inme ve kalp yetmezliğinin başlıca sebeplerinden biri olmakla birlikte, ölüm riskini de arttırabiliyor. Kalbin kulakçıklarından birinin düzensiz aralıklarla atmasıyla birlikte bu sorun genel olarak kalbin tamamına yansıyor. Aşırı şişmanlığın, düzensiz kalp atışı rahatsızlığının gelişmesinde yüzde 50 payı olduğunu ortaya çıkardık" dedi.

Dr. Wang, aşırı şişmanlığın, kalp ve asıl sorunun yaşandığı kalp kulakçıklarının yapısına bir etkisi olduğuna dikkat çekerek, "Bir kere düzensiz kalp atışı başladı mı, doktorların bunu geriye çevirmesi çok zor. Bu da şu anlama geliyor. Bundan böyle, inme ya da diğer komplikasyonlardan korunmak amacıyla hayatınız boyunca kalp atışlarınızı dengeleyen ilaçlardan almak zorunda kalıyorsunuz" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: