Obeziteye ilaçlı çözüm

Samsun Gazi Devlet Hastanesi Diyabet Merkezi Sorumlu Hekimi ve Türkiye Diyabet Cemiyeti Samsun Diyabet Derneği Başkan Dr. Zerrin Yıldızbaş, obezitenin (şişmanlık) lezzetli yiyeceklere 'hayır' diyememe nedeniyle arttığını, bunun önüne geçebilecek ilaçların hazırlıklarının devam ettiğini söyledi.

Obezite tedavisinde yeni tedavi yöntemleri ve zararları hakkında bilgi veren Zerrin Yıldızbaş, obezitenin dünyada salgın haline geldiğini ve giderek arttığını söyledi. Kilonun sağlık yönünden büyük zararları olduğu ve insanları psikolojik olarak da etkilediğini dile getiren Yıldızbaş, "Obezitenin sebep olduğu fiziki görünüme bağlı güven kaybını saymasak bile, ciddi boyutta yaşamı tehdit eden hibertansiyon ve kalp hastalıklarında artmaya sebep olmaktadır. Önerilen kalorisi çok düşük diyetler belki şok kilo kaybı oluşturur, ama bir o kadar daha fazlasıyla kilo artışını davet eder. Bu nedenle yavaş ve emin adımlarla kilo verilmelidir. Kilo vermekten daha da önemlisi verilen kiloların geri alınmamasıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Sağlıklı kilo verilmesi amacıyla yeni tedaviler oluşturma çabalarının devam ettiğini ifade eden Yıldızbaş, "Örneğin leptin hormonu karaciğerde yağ metabolizmasını düzenleyerek, iştahı azaltan bir hormondur. Yine karaciğerde mevcut olan ve açlıkta endokanabinoid denilen lipid metabolitleri ile CB1 duyargaçlarının aktive olması iştah artışına neden olmaktadır. İşte bu CB1 reseptörlerini bloke eden ilaçlar, yiyecek alımının azaltılmasına neden olmaktadır. Henüz piyasaya verilmemiş olan bu ilaçlarla ilgili ümit vadeden çalışmalar son aşamaya gelmiştir. Alınan sonuçlar cannabinoid sistemin blokajının yiyeceklerin ödüllendirme değerini değiştirebileceğini ve böylece yemeği azaltabileceğini göstermiştir. Obezite çoğu vakada lezzetli yiyeceklere karşı koyamamaktan kaynaklandığından, bu tedavi yeni bir yöntem olabilir. Artık lezzetli yiyeceklere dur diyebileceğiz" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: