Obruk barajında enerji üretmi Aralık'ta başlıyor

ÇORUM (İHA) - Çorum'da yapımı devam eden Obruk Barajı Hidroelektrik Santrali'nin Aralık ayında elektrik üretimine başlayacağı bildirildi.

Çorum'un İskilip ile Dodurga ilçeleri arasında yer alan bölgede inşa edilen Obruk Barajı, yıllık 473 milyon kilowatt saat enerji üretim kapasitesine sahip olacak. Barajın faaliyete geçmesiyle bölgede bulunan 6 bin 750 hektarlık tarım arazisi de sulamaya açılacak. Obruk Barajı'yla ilgili olarak bilgi veren AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas, Çorum'da yapımına 1996 yılında başlanan ve yaklaşık 300 milyon dolara mal olan barajın, Aralık ayı içinde deneme amaçlı olarak enerji üretimine başlayacağını bildirdi. Kafkas, 28 Kasım 1995 tarihinde ihale edilerek 29 Şubat 1996 tarihinde inşaatına başlanan Kızılırmak nehri üzerindeki Obruk Barajı'nın, 2008 Haziran ayında tamamlanmasının hedeflendiğini ve birinci terminalin Aralık ayında deneme üretime geçeceğini, 2008 yılında da tam kapasiteyle üretim yapılacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Elektro mekanik teçhizatının alımı için açılan ihaleyi kazanan Çinli firmanın 2006 yılında başladığı çalışmalar kapsamında 4 enerji üretim ünitesinin ilkinden 2007 yılı sonunda, son üniteden ise Haziran 2008'de enerji alınarak ulusal sisteme bağlanacağını ifade eden Agah Kafkas, kurulu gücü 200 megawatt olan barajın yıllık enerji üretim kapasitesinin de 473 milyon kilowatt saat olacağını ve bu miktarın Çorum'un yıllık enerji tüketiminden daha fazla olduğunu kaydetti. Barajın tamamlanması için AK Parti döneminde 72 trilyon ödeme yaptıklarını anlatan Agah Kafkas, "Çorum'un iklimini değiştirecek olan Obruk Barajı, elektrik üretimiyle de Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 5'ini karşılayacak" dedi.

Obruk Barajı'nın su tutma programının da hazır olduğunu dile getiren Milletvekili Kafkas, "Obruk Barajı ve HES, Obruk köyünün 2 kilometre güneyinde Kızılırmak nehri üzerinde inşa edilmiştir. 661 milyon metreküp su depolanacak olan 202 MW kurulu güçteki Obruk HES vasıtasıyla yılda ortalama 473 milyon kilowatt enerji üretilmesi öngörülüyor. Ayrıca projeyle 6 bin 741 hektar arazinin sulanması sağlanacak. Baraj gövdesi temelden 127 metre yüksekliğinde, zonlu dolgu tipinde olup gövde dolgu hacmi 12 milyon metreküp. Derivasyon tüneli 655 metre uzunluğunda 10 metre çapında ve dairesel kesitli olacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam