Observer'den twitter yasağı yorumu: Otoriter lider 0, internet 1 mi?

Bütün dünyada yankılanan Türkiye'de Twitter'a erişimin engellenmesi, Batı'nın önde gelen Pazar gazetelerinde de yer buldu.

LONDRA(ANKA) - İngiliz The Observer"ın yayımladığı, internet uzmanı Prof. John Naughton imzalı makalede "Türk Başbakanı keşfettiği gibi sosyal medya; kapatamazsınız" diyor. Naughton, "Yani: otoriter lider 0, internet 1 mi? Belki, ama bu sadece ilk yarı skoru. Bu küçük atışmadan bir sonuç çıkarmak akıllıca olmayabilir" uyarısını da yapıyor.

Prof. John Naughton, makalesinde "Al işte yine: Otoriter lider, seçim öncesi sosyal medyanın hayatını zorlaştırdığını düşünüyor, Twitter'ı özellikle kızdırıcı buluyor, vatandaşlarının erişiminin kapatılması için yetkililere talimat veriyor, cumhuriyetin gücünü kanıtlayacağını söylediği bu sansür eylemine yönelik uluslararası eleştirilerden kaygılanmadığını da açıklıyor" sözleriyle giriyor.

Reklam
Reklam

Bunun ardından "Cihat ve karanlık güçleriyle mücadelede sağlam müttefikimiz Türkiye'ye hoş geldiniz" diyen Naughton, Başbakan Erdoğan'ın 2011 seçimlerinde "oyların yaklaşık yarısını almasına rağmen ülkeyi, sanki, her yerde güçlü liderlerin sevdiği yüzde 99.9 oy payı var gibi yönetiyor" savını öne sürüyor.

Makalede 17 Aralık olayı ve bunun ardından polis ve yargıdaki görev almalarıyla HSYK ve internet yasasının onaylanması gibi önlemlerin alınmasından sonra ses kayıtlarına verilen linkler nedeniyle Twitter'in, Başbakan için "gerçek bir diken" haline geldiğini ve "sonunda Erdoğan'ın sabrının tükendiği" görüşü dile getiriliyor.

Naughton, Twitter'a erişime engellenmesine yurt içinde ve yurt dışında verilen tepkilere yer verildikten sonra "Erdoğan, bir haftadan kısa bir süre içinde komik duruma düştü" iddiasında bulunduğu makalesinde bunun ardından "Yani: otoriter lider 0, internet 1 mi? Belki ama bu sadece birinci yarı skoru. Bu küçük atışmadan bir sonuç çıkarmak akıllıca olmayabilir" diye yazıyor.

Reklam
Reklam

Bazı yorumcuların Erdoğan'ın Twitter yasağını, Mısır eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in ayaklanma sırasında internete erişimi yasaklama kararıyla karşılaştırdıklarına işaret eden Naughton, Mısır'da "Bu izolasyon deneyimi 5 gün sonra bitti ve bugün bile nedeni tam olarak bilinmiyor" diye yazıyor.

İnternetin ortaya çıktığı andan beri yarattığı en büyük soru işaretinin kurulu düzeni devirmek için gücünün yetip yetmeyeceği olduğunu anlatan Naughton, bu tür sorulara yanıt vermek için henüz erken olduğunu düşünüyor ve bazı ülkelerde kurulu düzenin interneti "Orwell vari, bir hayal makinası"na dönüştürdüğünü,Çinlilerin de "ağ bağlantılı otoriterlilik" olarak adlandırılan yeni bir "teknoloji meraklısı yönetim" sistemini yarattıklarını anımsatıyor.