Ocak ayı işsizlik oranı yüzde 10,2’ye geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ocak ayında işsiz sayısı geçen senenin aynı dönemi ile...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ocak ayında işsiz sayısı geçen senenin aynı dönemi ile karşılaştırıldığında 380 bin kişi azalarak 2 milyon 664 bin kişiye geriledi. İşsizlik oranı ise 1,7 puan azalarak yüzde 10,2’ye indi. Kentsel yerlerde işsizlik oranı 1,8 puanlık daralıp yüzde 12, kırsal yerlerde de 1,6 puanlık daralıp yüzde 6,5 oldu.

TÜİK, gerek yaptırdığı araştırmalar gerekse ortaya koyduğu rakamlar ışığında işsizlere dair şu saptamalarda bulundu:

• İşsizler sıklıkla (yüzde 31,5) eş-dost vasıtasıyla iş aramaktadır.
• İşsizlerin yüzde 90,7’si (2 milyon 415 bin kişi) daha önce bir işte çalışmıştır.
• Daha önce bir işte çalışmış olan işsizlerin yüzde 47,2’si hizmetler, yüzde 19,5’i sanayi, yüzde 21,7’si inşaat, yüzde 7,9’u tarım sektöründe çalışmış, yüzde 3,7’si ise 8 seneden önce işinden ayrılmıştır.
• İşsizlerin; yüzde 35,5’ini çalıştığı iş geçici olup işi sona erenler, yüzde 14’ünü işten çıkarılanlar, yüzde 18’ini kendi isteğiyle işten ayrılanlar, yüzde 6,4’ünü işyerini kapatan/iflas edenler, yüzde 7,8’ini ev işleriyle meşgul olanlar, yüzde 9’unu öğrenimine devam eden veya yeni mezun olanlar, yüzde 9,2’sini ise diğer nedenler oluşturmaktadır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz