Öcalan Propagandamı Salonu Boşalttırdı

KCK ana davasının bugünkü duruşmasında, bir sanığın Abdullah Öcalan propagandası üzerine çıkan tartışma sonucu avukatlar...

KCK ana davasının bugünkü duruşmasında, bir sanığın Abdullah Öcalan propagandası üzerine çıkan tartışma sonucu avukatlar ve izleyiciler salondan çıkarıldı. Avukatlar salondan çıkarılırken darp edildiklerini iddia etti. Jandarma ekipleri ise iddiayı yalanladı.

Terör örgütü KCK'ya yönelik birleşen dosyalarla birlikte 124'ü tutuklu, 19'u firari, biri başka suçtan tutuklu toplam 205 sanıklı davanın 9. duruşması dün yapıldı. Silivri Ceza İnfaz Kurumu girişindeki salonda yapılan duruşmaya Kudbettin Yazbaşı, Av. Gönül Erdem, Ayşe Berktay'ın aralarında bulunduğu 140 tutuklu sanık katıldı. Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile birlikte bir kısım tutuksuz sanık ve sanık müdafileri de mahkemede hazır bulundu. İddianamenin bir numaralı sanığı Ali Durç ise 19 firari sanık arasında yer alıyor.

Reklam
Reklam

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce KCK davasının 9. duruşması da diğer duruşmalar gibi olaylı geçti. Geçtiğimiz celse mahkeme tarafından okunacak 133 sayfalık iddianame özetine itiraz eden bir kısım sanık avukatı iddianamenin tamamının okunmasını talep etmişti. Bu talep üzerine tamamının okunmasına karar verilirken dün yapılan duruşmada, avukatlar iddianamenin tekrar özetinin okunmasını talep etti. Talep için söz alan Gönül Erdem müdafii Muhittin Köylüoğlu : “Diğer arkadaşlar iddianamenin tamamının okunmasını talep etse de bu yargılamayı yavaşlatan bir durumdur. Biz kendilerine katılmıyoruz, iddianamenin okunmasının atlanarak savunmalara geçilmesini istiyoruz.” dedi.

DURUŞMADA ÖCALAN PROPAGANDASI

Başkan Ali Alçık, iddianamenin okunmasına geçileceği sırada söz isteyen tutuklu sanık Arslan İşçioğlu’na söz verdi. Arslan İşçioğlu, bir yazarın “Yaşamında iyi bir dostun varsa iyi bir desteğin var.” dediğini ifade ederek “Kürtlerin felsefesi insana, doğaya, dayanır” dedi. İşçioğlu “Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın tecrit koşulları nedeniyle…” diye konuşurken Başkan Ali Alçık, müdahale ederek mikrofonun alınmasını istedi. Başkan Ali Alçık, “Burası propaganda yeri değil” diyerek sözlerini sürdüren Aslan İşçioğlu’nun salondan çıkarılmasını istedi. Bu sırada avukatlar sanığın söz hakkı olduğunu belirterek tepki gösterdiler. Tutuklu sanıklar da ayağa kalkarak bağırırlarken izleyiciler de kararı alkışlarla protesto etti. Ancak yuhalama sesleri üzerine Başkan Ali Alçık, izleyicilerin salondan çıkarılmasını istedi.

Reklam
Reklam

AVUKATLARDAN DARP İDDİASI

Duruşmaya saat 13.30 sıralarında izleyicisiz olarak başlandı. Başkan Ali Alçık mahkemenin kararını açıkladı. Mahkeme kararında “Sanık Aslan İşçioğlu’nun duruşmada ‘terör örgütü propagandası yaptığı, mahkemeyi tehdit ettiği, mikrofonun kapatılması üzerine Avukat Ercan Kanar’ın tepki gösterdiği belirtilerek sanık ve sanık avukatının 9 Ekim’e kadar duruşmadan çıkarılmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca suç işleyenlerin tespit edilmesi için duruşma kayıtlarının Silivri Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilmesine karar verdi. Başkan Ali Alçık, Ercan Kanar’a salondan çıkmaması durumunda zor kullanılacağı uyarısında bulundu. Sanık avukatlarının Ercan Kanar’ın duruşmadan tepki göstermesi üzerine duruşmaya tekrar ara verildi. Jandarma yetkilileri, önce sanıkları daha sonra gazetecileri salondan çıkardı. Salon tamamen boşaltıldıktan yaklaşık 10 dakika sonra avukatlar jandarma tarafından dışarı çıkarıldı.
Aralarında kadın avukatların da bulunduğu avukatlar, jandarmanın kendilerini darp ettiğini, ellerindeki kalkanlarla güç kullandıklarını belirtti. Jandarma görevlileri ise dışarı çıkarma sırasında herhangi bir müdahale olmadığını söyleyerek iddiaları yalanladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: