Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) Diyarbakır'da yaptığı 2 günlük ara dönem toplantısı sona erdi. Kongre sonunda hazırlanan sonuç bildirgesini okuyan DTK eş Başkanı Aysel Tuğluk, Abdullah Öcalan'a, aydınlarla daha rahat görüşebilmesi için ev hapsi istedi.
DTK'nın Diyarbakır'da 2 gün devam eden ve toplam 800 kişinin katıldığı ara dönem toplantısı sona erdi.
Toplantı sonunda Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) il binasında düzenlenen basın toplantısı ile hazırlanan sonuç bildirgesi kamuoyuna açıklandı.
Toplantıya, DTK eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile BDP milletvekilleri Sırrı Sakık, Esat Canan, bölgedeki BDP'li il ve ilçe belediye başkanları ve yaklaşık 200 kişi katıldı.
Ahmet Türk'ün çok kısa süren açılış konuşmasından sonra DTK'nın aldığı kararları açıklayan Aysel Tuğluk, Türkiye, ortadoğu ve dünyadaki siyasal ve sosyal gelişmeleri değerlendirdiklerini söyledi.
Öncelikli olarak DTK'nın, KCK'nin 31 Ekim'de ilan ettiği 8 aylık eylemsizlik-çatışmasızlık sürecinin değerlendirildiğini anlatan Tuğluk, şöyle devam etti: "Devlet kurumları, sayın Abdullah Öcalan ve KCK ile yapılan görüşmeler ve diyalog süreçleri kapsamında, yaptığımız bu çağrılar olumlu karşılandı ve uzun verimli bir eylemsizlik süreci deklare edildi. Bu eylemsizlik sürecinin, hem zorunlu gereklilikleri hem de öngörülebilir geleceği konusunda, delegasyonumuz kongre olarak bu süreç konusundaki sorumluluklarımızı değerlendirmiştir.
Mevcut gelişmeler ışığında, delegasyonumuz tarafından AKP Hükümeti'nin barışçıl sürecin asgari gereklerini yerine getirmek bir yana, Kürtler'in örgütlü yapısını bozmak- parçalamak ve tasfiye etmek için girişimlerde bulunduğu belirtilmiştir.
Kürt siyasetçilerine karşı yapılan siyasi soykırım davasında olumlu bir gelişme yaşanması bir yana halkımızın varoluş gerekçesi olan anadilimiz konusunda hakarete varan bir tutum sergilenmiştir. Üzülerek belirtmek gerekir ki, AKP Hükümeti yüzde 10 seçim barajı gibi, tamamen anti-demokratik olan ve tüm uygar dünyanın hatta meclisteki muhalefetin bile düşürülmesi için hemfikir olduğu jest kabilindeki bir yasal değişikliği bile yerine getirmemiştir."
Tüm bu gelişmeleri değerlendirdiklerini ifade eden Tuğluk, şunları söyledi: "Kongre delegasyonu, Kürt coğrafyası ve tüm Türkiye için büyük umutlar yaratan eylemsizlik sürecinin Mart ayı içerisinde sayın Öcalan, KCK ve devlet arasındaki görüşmeler sonucunda netliğe kavuşacağı konusundaki öngörüsünü belirttikten sonra; KCK'ye eylemsizlik sürecini uzatması telkininde bulunmayı ahlaki olarak doğru bulmadığını belirtmiştir.
Kongremiz, AKP Hükümeti'nin sayın Öcalan'la yürüyen diyalog sürecini aksatmadan devam ettirmesi, barış ve demokrasinin gelişmesi doğrultusunda somut gelişmelere yol açan bir müzakere-protokol sürecine dönüştürme çağrısında bulunmuştur. Sayın Öcalan'ın barışçıl sürece daha fazla katkıda bulunabilmesi için İmralı'daki cezaevi koşullarının, ev hapsi derecesinde dönüştürülmesi, KCK-siyasetçiler ve aydınlarla görüşmesinin sağlanmasının gereğine işaret etmiştir."