Öcalan'a ömür boyu hapse karşı değilim

BRÜKSEL (İHA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Avrupa Parlamentosu arasında köprü görevi gören Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı Joost Lagendijck, "Türkiye, eğer Öcalan'a ömür boyu hapis veriyorsa, ben buna karşı değilim" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanması kararı hakkında konuşan Lagendijck, "Eğer orada prosedür hataları yapılmışsa, Başbakan'ın tepkisini oldukça olumlu görüyorum. Ben, Türkiye'nin ömür boyu hapis cezası ile cezalandırmasına karşı değilim, her ülkenin kendi kanunları vardır. Türkiye eğer Öcalan'a ömür boyu hapis veriyorsa, ben buna karşı değilim" dedi.

Reklam
Reklam

"Türkiye, 1963'te Avrupa Birliği Konvansiyonu'na imza attı. Ankara Anlaşması dolayısıyla, böyle davalarda uyulması gereken prosedürler var" diyen Lagendijck, "Bazı noktalarda o dosyaların üzerinde durup avukatların yeniden çalışması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Teröristbaşı Öcalan'ın yargılanmasına karşı olmadığını da belirten Lagendijck, AB'nin belli dönemlerdeki esnekliğini değerlendirerek, "Almanya, Kızıl Tugaylar, Raf, IRA teröristlerini AİHM götürdü. İnsan Hakları Mahkemesi, o dönemlerde bu kadar esnek değildi. Mahkeme, 1990'a kadar yapılan terör olayları bir kenara, 2 gün önce Brüksel'deki sokaklarında yaşanan olaylara bir çözüm bulamadı" dedi.