Öcalan'ın yakalanışını Diyarbakır'da 25 bin kişi protesto etti

Felat BOZARSLAN- Bayram BULUT / DİYARBAKIR, (DHA) - DİYARBAKIR'da, Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesinin yıl dönümü nedeniyle düzenlenen protesto gösterisinde yaklaşık 20 bin kişi katıldı. DBP görevlileri, yürüyüş sırasında görev alan polislerin ve kamu binalarının önünde el ele tutuşarak güvenlik kordonu oluşturdu. DBP görevlileri herhangi bir olay çıkmaması için yoğun çaba sarf ederken, yüzlerini kapatan çocukların da yüzünü açtırdı.

İmralı Cezaevi'nde çarptırıldığı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilişinin 16'ncı yıldönümünü nedeniyle DBP tarafından Diyarbakır'da protesto yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüş öncesinde ellerinde PKK flamaları, Öcalan fotoğrafları ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağı bulunan kalabalık grup, DBP il binası önünde toplandı. '15 Şubat uluslararası komplosunu lanetliyoruz' ve '2015 yılı Başkan Apo'nun özgürlük yılı olacak' yazılı Kürtçe ve Türkçe pankartlar taşıyan grup, saat 12.00 sıralarında DBP'nin seçim otobüsü eşliğinde yürüyüşe başladı.

Reklam
Reklam

DBP'LİLERDEN POLİSE GÜVENLİK KORDONU

Parti binası önünden yürüyüşe geçen grup, güzergah boyunca sık sık Öcalan lehine slogan attı. Polisin gruba yaklaşmadan uzaktan takip ederken, DBP'liler de güzergahtaki kamu binaları, bayrak direkleri, güvenlik önlemi alan polisler ve polis araçlarının yanından geçilmesi sırasında el ele tutuşarak yürüyüşe katılanların buralara saldırmaması için güvenlik kordonu oluşturdu. Grupta saldırı girişiminde bulunanları engelleyen DBP'li görevlilerin, grubunOfis kavşağından geçmesi sırasında güvenlik önlemi alan polislerin önünde el ele tutuşarak kordon oluşturması ilginç görüntü oluşturdu.

DBP'lilerin aldığı tüm bu önlemlere karşın grubun içinden bazı kişilerin zaman zaman havaya doğru havai fişek attı.

EMİNE AYNA: ÖCALAN'SIZ YAŞAM OLMAZ

Protesto yürüyüşçülerin İstasyon Meydanı'na ulaşmasından sonra kalabalığa hitap eden DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, "Dün Öcalan'a özgürlük demek, bu posterleri taşımak yasaktı. Kürt halkı direnerek bu yasağı aştı" dedi. Emine Ayna, Öcalan'ın serbest bırakılmasını istediği konuşmasında şöyle dedi:

Reklam
Reklam

"İnanıyoruz ki; bu halkın direnişi ile Başkan Öcalan Amed'de, burada, bütün Kürdistan'a, bütün Türkiye'ye seslenecek. Yüzyıllardır sömürülen çocuklar, gençler, kadınlar, Kürdistan halkı, Öcalan ile irade oldu. Bu yüzden Öcalan'ın özgürlüğü çocukların, kadınların, gençlerin, Kürdistan'ın, Kürdistan halkının, dünya halklarının özgürlüğüdür. Yakın zamanda büyük bir ihtimal heyet tekrar Başkan Öcalan ile görüşmeye gidecek. Buradan hep birlikte Başkan Öcalan'a selamlarımızı gönderiyoruz. Başkan Öcalan'sız yaşam Kürdistan halkı için olmaz diyoruz. Hepinizi özgür yarınlarda, özgür Başkan Öcalan ile Özgür Kürdistan'da buluşmak üzere selamlıyoruz."

'30 YIL DAHA SAVAŞABİLİRİZ'

Kürtçe konuşma yapan DTK Eş Başkanı ve HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak ise, Abdullah Öcalan'ın felsefesinin barışın yolunu ve müzakere masasını açtığını ileri sürerek şöyle dedi:

"Kürt halk önderinin esareti artık anlamsızdır. Kürdistan halkı bu esareti artık kabul etmiyor. Öcalan 16 yıldır cezaevinde ve 2 yıldır müzakereler sürüyor. Eğer bu barışın ve sakin ortamın devamını istiyorsanız, müzakereler sonuca ulaşsın, Türkiye'de demokratikleşme gerçekleşsin, çözüm olsun istiyorsanız Kürt halk önderini özgür bırakmanız gerekir. Önderimizin özgürlüğü müzakerenin sürmesinin sebebidir. Eğer bu olmazsa, bilin ki 30 yıl daha özgürlük için savaşabiliriz."

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından kalabalık dağıldı.

FOTOĞRAFLI