Öcalan'ın "yeniden yargılanmasına" red

ANKARA (İHA) - Terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın "yeniden yargılanma" talebi konusunda görüşü sorulan savcılık, bu talebin reddini istedi.
Teröristbaşı Öcalan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) "adil yargılama kararının ihlali" yönündeki kararı üzerine kapatılan DGM'lerin yerine kurulan yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden yargılama için başvuruda bulunmuştu. Mahkeme, bu taleple ilgili CMK'nın 250 maddesiyle yetkili savcılıktan görüşünü sordu.

Edinilen bilgiye göre, savcılığın "yeniden yargılanma" ile ilgili 5. uyum paketinde CMUK'taki değişikliği de kapsayan 4793 sayılı yasanın 4 Şubat 2003 tarihinde yürürlüğe girdiğini ve Öcalan'ın bu nedenle yeniden yargılanamayacağını belirttiği öğrenildi. Mahkeme, savcının görüşüne karşılık sanık avukatlarından da görüş istedi. Mahkeme sanık avukatlarının da görüşünü aldıktan sonra, Öcalan ile ilgili son kararını açıklayacak. Öcalan'ın durumuyla benzer davalardan biri, PKK adına faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla 1992'de yakalanıp ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ve AİHM'nin hakkında yeniden yargılama kararı verdiği Leşker Acar'dı. 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 8 Mart 2005'te davanın kabulüne karar vermişti. Haziran 2005'teki 3. duruşmada ise mahkeme, "yeniden yargılamayla" ilgili 4793 sayılı yasanını 4 Şubat 2003'te yürürlüğe girdiğini ve başvurunun ise bu tarihten önce yapıldığını belirterek davanın reddine karar vermişti.

Reklam
Reklam

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden yargılama talebini reddederse, avukatlar bu kez İstanbul özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edecek. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nin de itirazı reddetmesi halinde başvurulacak tek yol, Adalet Bakanlığı'ndan kararı yazılı emir yoluyla Yargıtay'a taşımasını talep etmek. Bakanlık bu başvuruyu kabul eder ve Öcalan'ın yeniden yargılanması talebini Yargıtay'a taşırsa, konuyla ilgili kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi verecek. Bütün bu hukuki sürecin başında, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Öcalan'ı yeniden yargılama kapsamı dışında bırakan "CMUK maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu" iddiasını ciddi bulursa maddenin iptali için konuyu doğrudan Anayasa Mahkemesi'ne de götürebilir. Anayasa Mahkemesi düzenlemeyi iptal ederse, Öcalan'ın yeniden yargılanması yolu açılabilir.