ÖÇK’nın Tuz Gölü raporu: Gölü besleyen su kaynakları azalıyor

Yapılan araştırmalar sonucunda Tuz Gölü’nün 18 yılda yaklaşık yüzde 60 küçülme göstermesi üzerine, gölün kurtarılması...

Yapılan araştırmalar sonucunda Tuz Gölü’nün 18 yılda yaklaşık yüzde 60 küçülme göstermesi üzerine, gölün kurtarılması ile ilgili çeşitli çalışmalar başlatıldı. Küçülmedeki en büyük nedenin, gölü besleyen su kaynaklarının kuruması ve yağıştaki düşüş gösterildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde yapılan ‘Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’ (ÖÇK) 2. Dönem Yönetim Planı Paydaş Toplantısı’nda Tuz Gölü’nü besleyen su kaynaklarındaki düşüşe dikkat çekildi. Ankara, Konya ve Aksaray illerindeki kurumların temsilcileri ile Tuz Gölü’ne sınırı bulunan ilçe yöneticilerinin katıldığı toplantıda, Tuz Gölü’nün geçmişi, geleceği ve bölgenin alan koruma ve kullanma durumu görüşüldü. Bakanlık bünyesinde görevlendirilen uzmanların katıldığı toplantıda Tuz Gölü’nün yapısı, göl üzerinde ve civarında yaşayan bitki ve hayvan türlerinin yapısı ile Tuz Gölü’nün etrafındaki sosyo-ekonomik yapısı konuları tartışıldı.

Reklam
Reklam

Proje kapsamında çalışmalar yapan Hidroloji Mühendisi Ahmet Serkan Güner, Tuz Gölü’nde son yıllarda yaşanan küçülmeyi, Gölü besleyen su kaynaklarındaki düşüşe bağladı. Yağışların mevsime göre gösterdiği seyre göre gölün şekil aldığına dikkat çeken Güner, gölü besleyen su kaynaklarının düşüşe geçmesinin gölün küçülmesinde büyük rol oynadığını söyledi. Tuz Gölü’nün gelecek nesillere aktarılması ve aynı zamanda gölden yararlanılması için yapılacak tüm çalışmalara maddi ve manevi her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyleyen Güner, "Gölü koruma adına vatandaşlarla işbirliği yapılması daha verimli olur. Herkes göle sahip çıkmalıdır." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz