Odatv Sanığı Terkoğlu’nun Yargılandığı Dava Yargı Paketi Kapsamında Ertelendi

Odatv davasında tutuklu yargılanan Gazeteci Barış Terkoğlu ve Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Güray...

Odatv davasında tutuklu yargılanan Gazeteci Barış Terkoğlu ve Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Güray Tekin Öz’ün “terörle mücadelede görev almış kişileri terör örgütüne hedef göstermek” suçundan yargılandıkları dava, 3. yargı paketi ile getirilen düzenleme kapsamında ertelendi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, “hakim savcılar ve emniyet görevlilerinin katıldığı iftar yemeğine” ilişkin haberle ilgili açılan davanın bugün görülmesi bekleniyordu. Ancak mahkeme heyetinin iki gün önce 3. yargı paketi kapsamının geçici 1/1 ve 1/2 maddeleri kapsamında davayı ele aldıkları öğrenildi. Sanık avukatları bu kararı duruşma salonunun kapısında beklerken öğrendi.

Reklam
Reklam

Mahkeme heyeti tarafından iki gün önce alınan kararda, “6352 Sayılı Yasası’nın geçici 1/1 maddesinde ‘Davaların ve Cezaların Ertelenmesi’ başlığındaki, 31 Aralık 2011 tarihine kadar basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemleriyle işlenmiş olup; temel şekli itibarıyla adlî para cezasını ya da üst sınırı beş yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı; kovuşturma evresinde, kovuşturmanın ertelenmesine karar verilir” şeklinde hüküm olduğu hatırlatıldı.

Aynı yasasının 1/2 maddesinde ise “Hakkında kamu davasının açılmasının veya kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilen kişinin, erteleme kararının verildiği tarihten itibaren üç yıl içinde birinci fıkra kapsamına giren yeni bir suç işlememesi hâlinde, kovuşturmaya yer olmadığı veya düşme kararı verilir. Bu süre zarfında yeni bir suç işlenmesi hâlinde, bu suçtan dolayı kesinleşmiş hükümle cezaya mahkûm olunduğu takdirde, ertelenen soruşturma veya kovuşturmaya devam olunur” hükmüne de yer verilen kararda, sanıkların üç yıl içinde yeni bir suç işlenmemesi durumunda yasa uyarınca davanın düşürüleceği, işlenirse davaya devam edileceği belirtildi.

Reklam
Reklam

Mahkeme heyeti, sanıklar Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Güray Tekin Öz hakkında açılan davanın 3. yargı paketi kapsamında ertelenmesine karar verdi.

Sanıklar hakkında Savcı Mehmet Ali Uysal tarafından hazırlanan mütalaada, “Odatv.com adlı haber sitesinde ‘Bu fotoğraflar olay yaratacak’ başlığı altında verilen haberde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Dairesi tarafından düzenlenen iftar yemeğine Ergenekon iddianamesini hazırlayan savcılar ile ilgili davaya bakacak olan hakimlerin katıldığına dair bilgiler yer aldığı" belirtildi. Habere, başka isim kullanan birçok okuyucu tarafından eleştiri sınırlarını aşan yorumların yapıldığı ve bu yorumların hedef göstermeye varacak şekilde olduğu kaydedildi. Bu nedenle sanık Barış Terkoğlu’nun “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Odatv’de yayınlanan bu haberi gazetesinde haber olarak yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Güray Tekin Öz’ün ise beraati istendi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: