Ödeme dengesinde sıkıntı yok

Hazine Müsteşarı İbrahim H. Çanakcı, ödemeler dengesi finansmanında herhangi bir sıkıntı görmediklerini söyledi.

"Makro Ekonomik Gelişmeler ve Borç Yönetimi" konusunda sohbet toplantısı düzenleyen Çanakcı, enflasyon ve ekonomik büyüme açısından Türkiye'nin önemli ilerleme kaydettiğini söyledi.

Enerji fiyatlarındaki artış ile önceki yıllarda ertelenen tüketici talebinin 2003 ve 2004'te realize olmasını cari açığı etkileyen etmenler olarak sıralayan Çanakcı, tüketici talebinden oluşan arizi etmenlerin bu yıl ve gelecek yıl sürmeyeceği beklentisinde olduklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Cari İşlemlerin finansmanında önemli olan sermaye girişlerinin dört kaynağının bulunduğuna dikkat çeken Çanakcı, bunları, "kamu, bankalar, bankacılık dışı özel sektör ve doğrudan yatırımlar" olarak sıraladı.

Çanakcı, cari işlemler açığının finansmanında ençok tercih edilen doğrudan yatırımların Türkiye'de artış göstereceğini kaydetti.

Bankacılık dışı özel sektördeki sermaye girişinin de önemli ölçüde arttığına dikkat çeken Çanakcı, bu kalem içinde 7 milyar dolarlık uzun dönemli ve istikarlı bir sermaye girişinin yaşandığını bildirdi.

Hazine Müsteşarı, cari açığı azaltmaya yönelik tedbirler ve gelişmeleri, "hurda araç teşviğinin yarıya indirilmesi ve tümüyle kaldırılması, tüketici kredilerindeki Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisinin artırılması, tüketici kredisi faizlerindeki artış, kamu bankalarınca açılan tüketici kredilerindeki yavaşlama, otomobil üzerindeki ÖTV'nin artırılması, yüksek faiz dışı fazla politikasına devam edilmesi" olarak sıraladı.

Çanakcı, ekonomik gelişmeler çerçevesinde, Türkiye'nin kabuk değiştirmeye başladığını belirterek, Türkiye'nin, gelişmekte olan ülkeler sınıfından, "AB'ye yakın ülke" sınıfında değerlendirilmeye başlandığını da vurguladı.

Reklam
Reklam

İbrahim Çanakcı, uluslararası piyasalarda Türkiye'ye güvenin arttığını belirterek, 2005 yılı tahvil ihraçlarına bakıldığında, dolar bazında en yüksek ihraç tutarının gerçekleştirildiğini, 35'in üzerinde ülkeden, yaklaşık 400 yatırımcıdan 12.7 milyar dolarlık talebin geldiğini, daha önce olmadığı ölçüde geniş bir yatırımcı bazına ulaşıldığını ifade etti.

Çanakcı, Türkiye'nin, diğer gelişmekte olan ülkelere göre 100 baz puan daha düşük risk primi ödediğini bildirdi.