ÖDP Lideri Uras: "Biz bu tezkereye karşıyız"

ANKARA (İHA) - ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, sınır ötesi operasyona karşı olduklarını belirterek, sorunların demokratik yoldan çözülmesini istedi. Referandumu ise 'Komedi' olarak nitelendiren Uras, PKK'ya da silahları bırakma çağrısı yaptı.

Uras, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, "Biz bu tezkereye karşıyız. Çünkü diplomasi yapmak için askeri yöntemlere ihtiyaç duymak yanlıştır. Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun bugünkü ortamında Kuzey Irak'a müdahale için tezkere çıkartmak, sonu belirsiz bir maceraya atılmak demektir. Biz bu tezkereye karşıyız. Çünkü bölgemizin ve ülkemizin daha çok şiddete değil, barışa ihtiyacı vardır. Biz bu tezkereye karşıyız. Çünkü Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesi, bölgemizde ABD'nin oluşturduğu savaş bataklığına bile bile saplanmak demektir. Üstüne Kuzey Irak'taki Kürt toplumu ile çatışma içine girmek demektir. Biz bu tezkereye kaşıyız. Çünkü sınır ötesi bir operasyon daha fazla ölüm, daha fazla acı, daha fazla kan akması demektir" dedi.

Reklam
Reklam

Son 23 yılda 24 sınır ötesi harekat yapıldığını hatırlatan Uras, sorunun çözülmediğini söyledi. Atılması gereken adımların Türkiye'nin içinde olduğunu belirten Uras, "Bugün soğukkanlı bir şekilde demokratik bir çözüm için çaba sarf etmeli, bunun için soruna siyasetle çözüm aramalıyız. Çözümsüzlük ve kutuplaşmayı artıracak terör eylemlerine ve şiddet adımlarına değil, barışçıl yöntemlere ve sosyal önlemlere ihtiyaç vardır" şeklinde konuştu.

'PKK'nın silahlı saldırılarla, mayınlarla, bombalarla Kürt sorununun barışçıl çözümünü imkansız hale getirdiğini' kaydeden Uras, "DTP'li vekiller üzerindeki baskılara ve dışlama çabalarına son verilmelidir. Bu Meclis toplumdaki farklı fikirlere ve eğilimlere tahammül edemeyecekse toplumda bu tahammülsüzlüğün sonuçları çok daha ağır olur. PKK derhal silah bırakmalı, saldırılarına son vermelidir. Devlet ve hükümet ise sorunun barışçıl zeminde çözülmesi için acil bir tavır göstermelidir. Biz bu tezkereyi
ülkemizin çıkarlarına aykırı buluyoruz" dedi.

Uras, referandumun da 'komedi' olduğunu ileri sürerek, "Biz Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesinden çekinmiyoruz. Ama Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini azaltmadan bu yola başvurulmasını anti demokratik bir yönelim olarak görüyoruz. AK Parti'nin beceriksizce hazırladığı plana bu nedenle katılmayacağız. AK Parti'ye oy vermiş veya vermemiş seçmenleri de bu planı bozmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam