Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, yeni YÖK Kanunu ile ilgili olarak, “Yeniden yapılandırma kararları aceleye gelmemeli, üniversitelerin ve bu alanda birikime sahip olan kuruluşların anlamlı katılımları sağlanmadan yasa tasarısı hazırlanmamalıdır. Beklentimiz, temel akademik değerleri benimseyen ve ulusal gündemle kısıtlı kalmayan bir vizyonla hareket edilmesidir” dedi.
ODTÜ’de 2012-2013 akademik yılı, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından keman dinletisi sunuldu. Törende konuşan Rektör Acar, konuşmasında ODTÜ ile ilgili konulardan 4+4+4'e ve Yükseköğretim Kanunu’na kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu. Yükseköğretimin yeniden yapılandırılmasının öneminin altını çizen Acar, bu konuda geç kalındığını söyledi. Acar, “Son 10- 15 yıl içinde birçok Avrupa ülkesinde ciddi yükseköğretim reformları tamamlanırken, ülkemizde eski yapı değiştirilmeden çok sayıda yeni üniversite kurulmuştur. Bu yeni katılımlarla hızla büyüyen, karmaşıklaşan ve çeşitlenen yükseköğretim sistemimizin yeniden yapılandırılması daha da zor bir iş haline gelmiştir” dedi.
Üniversitelerin nitelikli insan gücüne, yeterli maddi kaynağa ve iyi yönetime odaklanması gerektiğini vurgulayan Acar, "Üniversitelerin farklılıklarını geliştirebilecekleri esneklikler sağlanabilecek mi? YÖK’ün üniversiteler üzerindeki kontrolü azalacak mı? YÖK’ün ve Üniversitelerarası Kurul’un işlevini kaybetmiş yapıları değişecek mi? Yükseköğretimde kalite ön plana çıkacak mı? Başarılı, üretken olan üniversiteler desteklenecek mi, bunları iyi değerlendirmek gerekir” diye konuştu.
Yükseköğretimin yeniden yapılandırılmasının oldu bittiye getirilmemesinin önemine değinen Acar, “Yeniden yapılandırma kararları aceleye gelmemeli, üniversitelerin ve bu alanda birikime sahip olan kuruluşların anlamlı katılımları sağlanmadan yasa tasarısı hazırlanmamalıdır. Beklentimiz, temel akademik değerleri benimseyen ve ulusal gündemle kısıtlı kalmayan bir vizyonla hareket edilmesidir. Ülkemizin kalkınmasında ve uluslararası rekabette lokomotif rolü oynayacak bir yükseköğretim sektörünün yaratılmasında gerekli adımlar dikkat ve özenle atılmalıdır” dedi.
4+4+4 sistemine de değinen Acar, eğitim fakültelerinin görüşlerinin paylaşılmasını önemli gördüklerini söyledi. Acar, “Eğitim reformları yapılırken atılan yanlış adımlardan çabuk dönülemiyor ve sonuçlarının ağır faturası sadece eğitim kurumlarına değil tüm topluma çıkıyor. Yeni modelin uygulama sonuçlarının bilimsel ve tarafsız araştırmalarla izlenmesi ve değerlendirilmesini gerekli görüyor, eksiklerin hızla giderileceğini ve gerekli olabilecek düzeltmelerin zaman geçirilmeden yapılacağını ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.
Öğretim üyelerine, öğrencilere ve basın mensuplarına yönelik soruşturmalara ve tutuklama kararlarına da değinen Acar, “Genel uygulama haline gelen tutuklu yargılamalara ve uzun süreli tutuklamalara, kolaylıkla açılan sorgulama ve kovuşturmalara son verecek, uluslararası standartlara uygun, adil yargılanma koşullarını gerçekten sağlayacak adımların atılması hepimizin beklentisidir” ifadelerini kullandı.
Acar, 6111 sayılı Kanun ile öğrenci sayısında artış meydana geldiğini söyleyerek, toplam öğrenci sayısının bir yıl önceye göre yüzde 5, lisansüstü öğrenci sayısının yüzde 12 arttığını belirtti. Acar, üniversitelerinin araştırma faaliyetlerinin ve bilimsel yayınlardaki artışın da devam ettiğini kaydederek, CERN kaynaklı makalelerin bunda önemli bir payı olduğunu ifade etti. Acar, ODTÜ’nün Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmeyi sürdürdüğünü kaydederek, ODTÜ’nün en iyi 400 üniversite sıralamasında en iyi eğitim-öğretim dalında ilk 150 üniversite arasına girdiğini belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz