Ödül için hesap numarası vermeyin!

Eski yöntemleri deşifre olan telefon dolandırıcıları yeni yöntemler buldu.

Artık kendilerini savcı veya polis olarak tanıtmıyorlar, aradıkları kişinin ‘Hediye kazandınız’ diyerek hesap numaralarını alıyorlar

Telefon dolandırıcıları yeni yöntemler buldu; artık kendilerini savcı veya polis diye tanıtmıyorlar. Yeni yöntemleri anlatan Manisa İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren, dolandırıcıların aradıkları kişileri çeşitli ödüller kazandıklarını söyleyerek kandırdıklarını anlattı. Yapılan uyarılara ve bilgilendirme çalışmalarına rağmen telefon dolandırıcılığının önüne bir türlü geçilemiyor. Manisa İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren, telefon dolandırıcılarının çok profesyonel çalıştığını söyledi. 2014’te Manisa merkezinde 35 telefon dolandırıcılığı olayın belirten Ceren, 14 kişinin bu suçlamayla yakalandığını açıkladı. Ceren, 2015’in ilk 7 ayında ise 22 telefon dolandırıcılığı olayında 4 kişinin yakalandığını söyledi.

Reklam
Reklam

Parayı elden alıyorlar

Dolandırıcıların önceden banka üzerinden paralarını aldığını ancak son zamanlarda taktik değiştirdiğini kaydeden Ceren, dolandırıcıların ülke genelinde ekipler kurduklarını ifade etti. Ceren, “Eskiden direkt para gönderme olayı çoktu. Şimdi ise bölge bölge ekipler kurmuşlar. Parayı belli bir yere bıraktırıyorlar. Sonra o ildeki elemanlarına parayı aldırıyorlar. Bazen aradıklarında ilde adamları yoksa beğenmeyip kapatabiliyorlar” dedi.

Telefon dolandırıcılarının insan psikolojisini çok iyi bildiğini ve çok inandırıcı konuştuklarını dile getiren Ceren, “Taktikleri devamlı değiştiriyorlar. Polis asker demode oldu. sağlık veya araç sigortası, diyor. Banka soygunu, diyor. Saat ya da para puan kazandınız, diyorlar. Sizin şifrenizi numaranızı almaya çalışıyorlar” diye konuştu.

Yetki konusunda bazı sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Ceren, “Bir kanun boşluğu var. Basit dolandırıcılık olarak yorumlayanlar var. Bana göre tam profesyonel dolandırıcılıktır” dedi.

Reklam
Reklam

Savcı diye aradı altınları istedi

Adana’da 50 yaşındaki Muttalip Büyüknisan, kendisini telefonla arayan dolandırıcılara inanıp annesinden ve ablasından ’ödünç’ diye aldığı bilezik ile paraları poşet içerisinde parktaki ağacın altına bıraktı. Durumu fark eden akrabalarının haber vermesi üzerine harekete geçen polis, poşeti alan 37 yaşındaki Şahin Orhan’ı suçüstü yakaladı.

Büyüknisan’ı telefonla arayan dolandırıcı, kendisini savcı olarak tanıtıp, “Adana’da kuyumcu soygunu oldu. Yaptığımız araştırmada, sizin de olayla ilginiz olabileceğini belirledik. Evinizde ne kadar altın varsa, incelemeye alacağız” diye korkuttu. Dolandırıcılar Büyüknisan’a “Merak etme sen devletin güvencesi altındasın” dedi. Büyüknisan, annesi ve ablasının kolundaki bilezikleri ’ödünç’ diyerek aldı. Evde bulunan 1500 TL parayı da yanına alan Büyüknisan, evinin yakınındaki çocuk parkına gitti. Büyüknisan, 6 altın bileziği ve 1500 TL’yi poşete koyup, parktaki ağacın altına bıraktı.

(DHA)

Reklam
Reklam