Ödül verilmesinde "veren makam" kargaşası

ANKARA (ANKA) - Milli Eğitim Bakanlığı'nda personele takdir ve teşekkür belgesini "veren makam" konusunda uygulama birliğine hala varılamaması üzerine Eğitim-İş, durumun istismara neden olduğu gerekçesi ile yargı yoluna gitti.

Milli Eğitim Bakanlığı Personeline Takdir ve Teşekkür Belgesi Verilmesine İlişkin Yönergeye dayalı olarak verilen ödüllerden; daire başkanları, il veya ilçe milli eğitim müdürleri tarafından verilen ödüller için İLSİS'de "veren makam" olarak valiliğin veya bakanlığın işaretlenmesi yönündeki uygulamaların devam etmesi üzerine Eğitim-İş konuyu yargıya taşıdı.

Reklam
Reklam

Dava gerekçesinde, verilen ödüllerin İLSİS'de "veren makam" olarak işaretlenen makamlar konusunda uygulamada birliğin sağlanması ve hukuka aykırı uygulamaların sona erdirilmesi istendi. Gerekçede, uygulamada birbiriyle çelişik tasarruflara imza atıldığının tespit edildiği belirtilerek, şöyle denildi:
"Örneğin; Dairesi Başkanlarınca verilen teşekkür belgesi için İLSİS'de veren makam olarak Bakanlık işaretlenmekte veya İl Milli Eğitim Müdürleri tarafından verilen teşekkür belgesi için Valilik işaretlenmektedir. Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği Ek-2'nin Danıştay'ın iptal kararı öncesindeki ilk halinde; aylıkla ödül ve teşekkür belgeleri puanlamada dikkate alınmaları için ‘yetkili amirlerce verilmesi şartı' yoktu. Konu ile açılan davalar ve uygulamada karşılaşılan haksızlıklar gözetilerek EK-2'nin ilgili hükümlerinde değişikliğe gidilmiş, bütün ödüller için ‘atamaya yetkili amirlerce verilmiş olma şartı' getirilmiştir. Getirilen yeni düzenleme ile uygulamadaki keyfiliğin giderilmesine çalışılmış, ödüllerin puanlanmaya dahil edilmesi daha zor şartlara bağlanmıştır… İncelendiğinde de, takdir ve teşekkür belgelerinin ‘atamaya yetkili amirler dışındaki' daire başkanları, il milli eğitim müdürleri ve ilçe milli eğitim müdürleri tarafından da verilebildiği görülmektedir."

Reklam
Reklam

-"GÖREVLERİNİ YAPMAYANLARIN CEZALANDIRILMASI İÇİN HUKUKİ GİRİŞİM"-
Dava gerekçesinde, Danıştay 2. Dairesi'nin vermiş olduğu kararların gereği gibi uygulanmasının sağlanabilmesi açısından ve de yeni hukuki uyuşmazlıklara sebebiyet verilmemesi için hukuka aykırı uygulamaların sona erdirilmesi gerektiği vurgulandı. Gerekçede, hukuka aykırı uygulamalara "derhal" son verilmemesi halinde, görevlerinin gereğini yerine getirmeyen sorumluların cezalandırılmaları için gereken bütün hukuki girişimlerin de yapılacağı vurgulandı.