Ödülsüz şampiyon, Londra Olimpiyatları’na katılacak

Atletizmde sayısız Türkiye ve Dünya rekoru kıran, küçük yaşı sebebiyle görmezden gelinen 17 yaşındaki ödülsüz...

Atletizmde sayısız Türkiye ve Dünya rekoru kıran, küçük yaşı sebebiyle görmezden gelinen 17 yaşındaki ödülsüz şampiyon Musa Tüzen, 2012 Londra Olimpiyatı’na hazırlanıyor. 1948 yılında Türkiye’yi ilk temsil eden Ruhi Sarıalp’ten sonra olimpiyata katılan ikinci Türk olmaya hazırlanan başarılı sporcu, 3 adım atlamada ilk üçe girmeyi hedefliyor.
Küçük yaşta babasıyla birlikte halk pazarlarında meyve sebze satarken ilkokuldaki beden eğitimi öğretmeninin tavsiyesi ile başladığı atletizm serüvenini Musa Tüzen, Türkiye ve Dünya şampiyonluklarıyla süslemeye devam ediyor. Geçen ocak ayında İzmir’de yapılan Salon Yıldızlar Türkiye Atletizm Şampiyonası'nda üç adım atlamada 10 yıldır kırılamayan 14.82'lik rekoru 14.98'lik atlayışı ile egale eden Fenerbahçe Kulübü sporcusu Samsun Gülizar-Hasan Yılmaz Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Öğrencisi Tüzen, ayrı yarışmada 15.02 olan açık pist olan rekorunu 15.33’e getirdi.
Temmuz 2011’de Fransa Dünya Yıldızlar Şampiyonası’nda 13. olmasına karşın Estonya’nın başkenti Talin’de yapılan Avrupa Gençler Yarışması’nda 300 metre engelli koşu ve 3 adım atlamada iki dünya rekoru birden kıran Tüzen, Polonya’nın Bydgoszcz (Bitkoç) şehrinde yapılan Liseler arası Dünya Atletizm Şampiyonası (ISF) yarışmasında da 3 adım atlamada 15.09 atlayıp Dünya şampiyonu oldu. 300 metre engellide 38 saniye koşarak dünya birincisi oldu. Aynı yarışmada 4x100 bayrak yarışmasında yine dünya ikinciliğini elde etti. Valencia’daki Şampiyon Kulüpler Gençler Yarışması’nda ikinci oldu. Türkiye Yıldızlarda ise şuana ana kadar rekorunu kırabilen sporcu çıkmadı.
Başbakan Erdoğan’ın iftar davetine katılan sporculardan biri olan genç atlet, şimdi de 64 yıldır Türk sporcuların katılamadığı Londra Olimpiyatı’na katılıp Türkiye’yi temsil eden ikinci Türk olmak için okul çıkışında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü antreman sahasında canla başla çalışıyor. Kazandığı başarılar ve elde ettiği şampiyonluklar kendisini gururlandırsa da ödülle layık görülmemesine ve sahiplenilmemesine üzülen Musa Tüzen, daha sonra da 2016 Brezilya Olimpiyatı’nda final yarışmak ve ilk 3’e girmek istediğini söyledi.
Başarılı atlet, ailesinin desteğini arkasına alarak çalışmalarını sürdürürken, çay ocağı işleten baba Mustafa Tüzen ise başarısından ziyade daha çok oğlunun ahlakı ile ilgileniyor. Baba Tüzen, “7 yaşındayken iş hayatına alışsın bir şeyler yapsın diye, pazara götürüp satış yaptırıyordum, Nasip böyleymiş. Sporu seçti. Okulda tesadüfen bir yarışa giriyor. O koşuş o koşuş. Patladı gitti. Ben sporu çok seviyorum. Oğlum da başarılı olduktan sonra yürüyen arabanın önüne taş koymayız. Ama 3 adımda Dünya şampiyonu oldu, ödüllendirilmedi. Madalyası var ama ödül yok. Yönetmelikte var mı yok mu bilmiyorum. Musa’nın aylık meyve masrafı 200 TL. İmkanımız olsa daha iyi besleriz. Ona da imkanımız yok. Olimpiyat komitesi destekliyor ama yetmiyor. Devletimizin sahip çıkması lazım.“ dedi.
Genç atleti 7 yıldır olimpiyatlara hazırlayan antrenör Mehmet Bülbül, onca başarı elde etmesine rağmen şehirde kimsenin ilgisini çekemediklerini kaydetti. Sadece Vali Hüseyin Aksoy ile Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Altunsoy’dan tebrik aldıklarını dile getiren Bülbül, “Onun dışında ne kimse ilgilenmedi. Hiç birinden bir tebrik bile gelmedi. Ekonomik durumu zaten iyi değil. Ekonomik durumu olanlar da zaten başka sporlar yapıyor. Bu çok yanlış. Önümüzdeki sene C barajını geçip Londra Olimpiyatları’na katılmak. Bunu da rahatlıkla yapacağına inanıyorum. Seneye hedefimiz 16.50’lerde atlamak. Londra ve Brezilya’daki olimpiyatlara da katılarak Türkiye’yi temsil etmek istiyoruz. “ şeklinde konuştu.
Genç atlet Musa Tüzen ise yaşının küçük olması sebebiyle önemsenmediğinin altını çizdi. Destek görmese de hedeflerine ulaşmak için çalışmalarına devam edeceğini ifade eden Tüzen, “Katıldığım yarışmalar ve aldığım dereceler belli. Bu herkesin gözü önünde ama pek fazla umursanmıyoruz galiba. Ya yaşımızın küçük olması veya atletizme gereken önem verilmediğinden dolayı pek ilgi görmüyoruz. Kampa gitmek istiyorum ama paramız yok. Kampa gidemediğim için burada çalışıyorum. Maddi ve fiziki alt yapı bakımından şartların iyi olması lazım. Ödül anlamında kendi ihtiyaçlarımı karşılayarak destek gelse hiç de fena olmaz. Büyükşehir ve İlkadım Belediyesi’nden hiç destek görmedik. Bundan sonraki hedefim önümüzdeki olimpiyatlara katılıp ülkemizin adını dünyaya yazdırmak. “ ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz