OECD göçmen meselesine katkı vermeye hazır

Türkiye'nin OECD Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mithat Rende, "OECD, göçmen meselesine kendi uzmanlık alanında katkı vermeye hazır" dedi.

Türkiye'nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mithat Rende, Çin'in büyümesindeki yavaşlama ile göçmen meselesinin OECD yıllık değerlendirme toplantısında tartışıldığını belirterek, "OECD, göçmen meselesine kendi uzmanlık alanında katkı vermeye hazır" dedi.

Rende, yılda bir kez gerçekleştirilen ve bu yıl Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı OECD yıllık değerlendirme toplantısına ilişkin AA muhabirlerinin sorularını yanıtladı.

OECD'nin bu yıl İstanbul'da gerçekleştirilen değerlendirme toplantısının, Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı'na denk geldiğine işaret eden Rende, "G20 Dönem Başkanlığımıza bir çeşit destek vermek niyetiyle OECD yıllık değerlendirme toplantısını bu yıl İstanbul'da organize ettik" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Rende, yıllık değerlendirme toplantılarında genel küresel ekonomik görünümün yanı sıra büyüme ve yatırımlara ilişkin tartışmalar yapıldığı bilgisini vererek, OECD'nin temel amaçlarından birinin 2008 ekonomik ve finansal krizinden hızlı bir çıkışı sağlamak olduğunu söyledi.

Dünya genelinde büyüme ve yatırımların ciddi şekilde yavaşladığına dikkati çeken Rende, şunları kaydetti:

" 'Küresel düzeyde yavaşlayan büyüme nasıl canlandırılabilir ve yatırımlar nasıl hızlandırılabilir?' soruları çerçevesinde tartışmalar yapıyoruz. Çünkü yatırımlar olmadan kalkınma ve büyüme sağlanamıyor. Yatırımların olması için de güven ve istikrarın sağlanması gerek. Toplantıda ayrıca örgütün dış ilişkileri ve geleceğine yönelik de değerlendirmeler yapıyoruz. OECD'nin Çin, Hindistan, Endonezya, Brezilya ve Güney Afrika gibi kilit ortakları var. Bu ortaklarla ilişkilerin nasıl geliştirileceği konusunda görüş alışverişinde bulunuyoruz."

"Rusya ile ilişkilerin nasıl sürdürüleceğini ele alacağız"

Rende, toplantılar esnasında diğer ülkelerin örgüte üyelik durumuna ilişkin de değerlendirmeler yapıldığını aktararak, şunları ifade etti:

Reklam
Reklam

"OECD, benzer görüşlere sahip ülkelerin örgütü. Rusya'nın üyelik müzakereleri başlamıştı ama Ukrayna krizinden sonra bu müzakereler kesildi. Rusya ile ilişkiler nasıl sürdürülecek? OECD nasıl genişleyecek? OECD'yi gelecek yıllarda nasıl bir niteliğe kavuşturacağız? OECD'nin ne kadar genişlemesi gerekir? Örgüt daha mı temkinli hareket etmeli? Bütün bunları bu toplantıda ele alacağız."

OECD'nin G20 ile ilişkilerinin de bu yılki toplantıda değerlendirilen konular arasında yer aldığını aktaran Büyükelçi Rende, kendisinin de Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı hakkında bilgilendirmede bulunacağını anlattı.

Rende, Türkiye'nin OECD'deki yerine ilişkin bir soru üzerine, "Türkiye, OECD'de önemli bir oyuncu. Burada büyük bir delegasyonumuz var. OECD'nin çalışmalarını yakından izleyen ve bu çalışmalara katkı yapan bir ülkeyiz. OECD'de son yıllarda ülke olarak da görünürlüğümüz arttı" ifadelerini kullandı.

"OECD bu yıl Çin ve göçmen konularında yoğunlaştı"

Büyükelçi Mithat Rende, Çin'in büyümesindeki yavaşlama ile göçmen meselesinin toplantıda tartışılan konular arasında yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Çin'deki ekonomik gelişmeler, küresel ekonomiyi etkiliyor. Bu nedenle Çin'deki büyümenin yavaşlaması ve oradaki gelişmeler ağırlıklı olarak konuşulacaktır. Bir de dünyayı çok fazla meşgul eden göçmen meselesi var. Bu konuda OECD'nin ciddi bir birikimi mevcut. OECD, göçmen meselesini kendi uzmanlık alanına giren boyutlarıyla ele alıyor ve göçmenlerin entegrasyonu ile ekonomik hayata katkıları üzerinde çalışıyor."

Rende, bir süre önce OECD'de göçmenler konulu özel bir toplantı düzenlendiğini aktararak, kendisinin de bu toplantıda bir konuşma yaptığını anlattı.

Söz konusu konuşmasında Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda neler yaptığını aktardığını belirten Rende, "Türkiye olarak göçmen konusuna yaptığımız katkı ve harcamaların 7,6 milyar dolara yaklaştığını anlattım. Bunlar çok etkileyici rakamlar. Bazı Avrupa ülkeleri bin kişiyi dahi ülkelerine alırken düşünüyor. Bu nedenle bizim rakamları duyduklarında çok şaşırıyorlar" diye konuştu.

"Göçmen meselesine OECD'nin önemli katkısı olacak"

Reklam
Reklam

Büyükelçi Rende, OECD'nin temelde "entegrasyon" ve "ekonomik sonuçlar" olmak üzere göçmenlere yönelik iki boyutla ilgilendiğini dile getirdi.

OECD açısından, göçmenlerin birçok ülke için ekonomik kalkınma kaynağı olduğunu vurgulayan Rende, göçmenlerin ekonomik büyümeye katkı yapacak kişiler olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Rende, bazı ülkelerin göçmenleri sorun olarak algıladığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:​

"OECD entegrasyonun çok önemli olduğunu düşünüyor. Bu insanların hemen ülkelere entegre edilmeleri ve ekonomik hayata dahil olmaları gerek. Entegre edilmeleri için de bu göçmenlere misafir eden ülkenin dilini öğretmek lazım. Talep gelmesi halinde OECD göçmen meselesine kendi uzmanlık alanında katkı vermeye hazır. Esas itibarıyla, OECD çok uzun zamandır bu konuda bir kapasite oluşturuyor."