Ofis fındık satışını durdurdu, çiftçi fiyat için umutlandı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık sezonu öncesinde stok satışını durdurdu. TMO’nun 15 Ağustos’tan itibaren piyasaya...

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık sezonu öncesinde stok satışını durdurdu. TMO’nun 15 Ağustos’tan itibaren piyasaya fındık sürmekten vazgeçmesi çiftçinin bu yılki fiyat beklentisini yükseltti. Bu yılki rekoltenin 405 bin tonlarda olması beklenirken, ofisin çiftçinin fındığı 6-7 liradan satabilmesi için piyasadan çekildiği ifade ediliyor.
Depolarındaki 500 bin tona yakın fındığı yağ yapımı ve stok satışlarıyla 100 bin tona kadar indiren ofisin elindeki fındığı piyasaya sürmekten vazgeçmesi üreticiyi sevindirdi. TMO, elinde bulunan 2008 ürünü fındığı, levant 4,80-5,80 lira, Giresun kalitede ise 5–6 TL’den satışa çıkartarak 40 gün gibi kısa bir sürede yaklaşık 70 bin ton fındık sattı. 15 Ağustos 2011 tarihi itibarıyla satışlara son verdi.
TMO’nun stok satışı yapacağının duyulması halinde fiyatın 4,7 liradan 4,3 liraya kadar indiğini kaydeden Düzceli üretici Özcan Yağcı, “Ofis, fındık almıyor, bari satmasın. Satınca bizim elimizdeki fındığın değeri düşüyor. Ofisin bu kararı hasat öncesi büyük müjde.” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar da depolarındaki fındığı piyasaya sürmen ofise teşekkür etti. Bu yıl fındık rekoltesinde yüzde 30-40 düşüş yaşanacağını dile getiren Bayraktar, rekoltenin yaklaşık 405 bin ton olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini ifade etti. Rekolte düşüklüğünden dolayı fındıkta fiyatların yükselmesinin kaçınılmaz olacağına işaret eden Bayraktar, TMO'nun elindeki fındığı ucuz fiyata satın alarak karlarına kar eklemek isteyenlerin heveslerinin kursaklarında kaldığını aktardı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz