Öğle yemeği neden şişmanlatır?

Yaz aylarının gelmesiyle beraber kilo herkesin problemi haline dönüştü. Özellikle yazın sahillerde mayo ve bikinileriyle daha fit bir görüntüye kavuşmak isteyenler katı diyetlerine hız verdi. Ancak beslenme uzmanları öğle saatlerinde yenilen yemeklere dikkat çekti. Çünkü en çok kalori alımının öğlen ve öğleden sonra olduğu ortaya çıktı.

Bütün gün devam eden yoğun iş temposu ve düzensiz uyku saatleri kalori alımını doğrudan etkiliyor. Eğer kilo vermek ya da mevcut kilonuzu korumak istiyorsanız diyetinizin yanında mutlaka yaşam şeklinize dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü öğle saatlerinde tüketilen fazla kalorili besinler sonrasında kilo olarak geri dönüyor. Peki öğlen yemekleri bizi neden şişmanlatır? Bu sorunun cevabı aslında çok basit.

ÖĞLE YEMEKLERİ MASUM DEĞİL

Sabah saatlerine güne erkenden başlayan kişiler genellikle bir kahve ile bu öğünü geçiştirmeyi tercih eder. Kahvaltının yapılmaması özellikle öğle saatlerinde kişinin daha fazla acıkmasına neden olur. Özellikle belirli mesai saatleri içinde çalışanlar öğle yemeği süresinin kısıtlı olması nedeniyle daha hızlı besin tüketimi yapar. Bu durum aslında daha az yemekle doyabilecekken hızlı ve kalorili beslenme düzeni nedeniyle kilo alımı sürecini hızlandırır. Bununla beraber hareketsiz ofis ortamı ve stres kişilerde yeme isteğini de arttırıyor.

Reklam
Reklam

ÖĞLE YEMEKLERİ NEDEN ŞİŞMANLATIR?

  • Öğle yemekleri genellikle dışarıdan hazır ürünlerin tüketildiği bir öğündür. Bu nedenle büyük bir çoğunlukla yağ ve karbonhidrat oranları, proteinlere kıyaslandığında daha az olur. Yemek yanında gelen pilav ya da püre gibi garnitürlerin karbonhidrat ağırlıklı olması da kilo alımına yol açar. Aynı zamanda menüler oluşturulurken kişiye özel kalori hesaplaması değil, ortalama bir kalori düzenlenmesi üzerinden menüler oluşturulur.
  • Öğle yemeklerinde daha hafif ve kalorisi düşük olduğu için büyük bir kesim tarafından salata tercih edilir. Ancak salataların gizli bir kalori bombası olduğu pek çok kişi tarafından atlanan bir detaydır. Salatanın daha lezzetli hale gelebilmesi için konulan yoğun soslar aslında bir ana yemekten alacağınız kalorinin daha fazlasının vücudunuza girmesine neden olur.
  • Öğle yemeklerinde tüketilen besinlerin pişirilme şekilleri de kilo alımında belirleyici rol oynar. Menülerin daha uzun süre dayanabilmesi için tuzlu ve salçalı yapılması vücudun şişmesine neden olur. Daha pratik olması açısından ise öğle yemeklerinde genellikle kızartma tercih edilir.
Reklam
Reklam

AÇ KALMAK KİLO ALIMINI TETİKLER

Vakit kısıtlaması nedeniyle çalışanlar yemeği hızlı bir şekilde tüketmeyi düşünür. Aynı şekilde öğle yemeklerinde fast-food gıdalara yönelmemek için bu öğünü küçük atıştırmalarla geçen kişilerin sayısı da bir hayli fazladır. Çok yemek yememek gibi aslında az gıda ve onun yerine tercih edilen abur cuburlar diyetlerin en büyük düşmanıdır.

Reklam
Reklam

ÖĞLE YEMEKLERİNDE ŞİŞMANLAMAMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

  • Öğle saatlerinde kalori canavarına dönüşen yemekler yerine kendi menünüzü oluşturabilirsiniz. Her çeşitten yemek yerine kendinize göre birkaç yemek çeşidini seçebilirsiniz.
  • Güne çorba ile devam edecekseniz mutlaka yanındaki gıdalara da bakmanız gerekir. Çok yağlı ve unlu olmayan çorbalar öğle saatlerinde tüketildiğinde gün içinde sindirim sorunu yaşamanızı engeller. Menüde çorba, makarna ve pilav bir aradaysa mutlaka bu üçlüden sadece bir tanesini seçin.
  • Pişirme şekillerine dikkat ederek aslında kendi beslenme rutininizi oluşturabilirsiniz. Kırmızı ya da beyaz eti ızgarada pişmiş haliyle yiyebilirsiniz. Böylece hem daha az kalori alırsınız hem de proteinin tok tutma özelliği sayesinde uzun süre de acıkmazsınız.
  • Ana yemeğin yanında salata ya da yoğurt tüketmeye özen gösterin. Salata posa olduğu için mide hacmini doldurarak iştahınızı azaltır. Yoğurt ise kan şekerini dengeleyerek acıkmayı önler. Yanınızda peynir-tonbalığı bulundurun salataya ekleyebilirsiniz. Salatalara aşırı yağ ve fazla nar ekşisi kullanmayın.
  • Meyve ve tatlı dengesi de beslenmenin temel taşlarındadır. Meyve varsa yemekle beraber değil daha sonrasında tüketin. Eğer tatlı yemek istiyorsanız bunu fazla kalori almamak adına haftada birle sınırlayın.
Reklam
Reklam

ÖĞLE YEMEĞİ MENÜSÜ

Öğle yemeği ve kahvaltı arasında en az dört saat olmalıdır. Öğle yemekleri kesinlikle sebze ağırlıklı ve yağsız protein destekli geçirilmelidir. Aynı zamanda tahıl ve kurubaklagil ekleyerek öğünü dengeleyebilirsiniz. Seçeceğiniz tahıllar daha çok bulgur, kepekli makarna veya tam tahıllı ekmek şeklindedir. Uzmanlar özellikle bu öğünün 300 kalori olması gerektiğini vurguluyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: