Öğrenci affı yasası, TBMM'de kabul edildi

ANKARA (İHA) - Öğrenci affını öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Öğrenci affı, 29 Haziran 2000 yılından bu yana kendi isteğiyle de olsa 'her ne sebeple olursa olsun' üniversiteleriyle ilişiği kesilen öğrencileri kapsayacak.

Aftan 224 bin civarında normal öğretim olmak üzere, açık öğretim de dahil toplam 664 bin civarında öğrencinin faydalanması bekleniyor. Türbanlı öğrencilerin de bu aftan yararlanacağı belirtiliyor. Yasa teklifi üzerinde AK Partili Milletvekilleri ve Grup Başkan Vekilleri tarafından verilen önergelerle, denklik sınavına giren, ancak başarılı olamayan öğrencilere bir sınav hakkı daha tanınacak.

Reklam
Reklam

AK Parti Grup Başkan Vekilleri Faruk Çelik, Eyüp Fatsa, Sadullah Ergin, İrfan Gündüz ile AK Parti Van Milletvekili Hacı Biner ve AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu'nun imzasını taşıyan üç maddelik yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda ele alınarak kabul edildi.

Yasada, üniversitelerin lisans-önlisans düzeyinde, hazırlık da dahil tüm sınıflarında okurken kendi isteği ile ilişiği kesilenler de dahil olmak üzere her ne sebeple olursa olsun okullarından ayrılan öğrencilere, ayrılmalarına yol açan bütün dersler için 'bir öğretim yılı devam ve üç sınav hakkı' verilmesi öngörülüyor. Daha önce başarısız olduğu dersler, kurumlarınca müfredattan çıkartılmış ise okul yönetiminin belirleyeceği derslerden sınava girecek olan öğrenciler, başarılı oldukları takdirde okullarına devam edebilecek.

Yasaya göre, uygulamalı eğitim-öğretim yapan okullardan ayrılan öğrencilere devam edemedikleri dersler ve uygulamalar için devam olanağı sağlanacak. Bu öğrencilerin sınav süreci ise devam şartını tamamladıktan sonra başlayacak.

Reklam
Reklam

Sınıf geçme sistemi uygulanan üniversitelerde en çok 3 dersten başarısız olup sınıfını geçemeyen öğrencilere, üst sınıfa devam etme ve başarısız olduğu dersler için 3 sınav hakkı verilecek. Not ortalaması nedeniyle sınıfını geçemeyen veya mezun olamayan öğrenciler ise istedikleri 3 dersten notlarını yükseltmek için sınava girebilecek.

Mezuniyet için belirlenen süreyi aştığı gerekçesiyle okuldan atılan öğrencilere de, alamadıkları dersler için bir defaya mahsus olmak üzere okula devam etme ve sınav hakkı tanınacak.

Başvuru süresi içinde askerlik zamanı gelmiş olan öğrenciler ise, bu yasa uyarınca haklarını kullanmaları durumunda, tecilli sayılacak. Halen askerde olanlar ise terhislerinden itibaren 2 ay içinde okula dönüş için başvurabilecek. Gözaltında olanlar ile tutuklu olanlar da benzeri şekilde bu hallerinin sona ermesinden itibaren iki ay içinde benzeri biçimde başvurabilecek.

Yasadan faydalanabilmek için, yasanın Resmi Gazete'de yayımından itibaren 2 ay içinde ilgili öğrencilerin okullarına başvurması gerekiyor.

Reklam
Reklam

Benzeri biçimde yüksek lisans yaparken ilişiği kesilen öğrencilere ise başarısız oldukları dersler ve yeterlilik için ikişer sınav hakkı tanınacak. Yüksek lisans öğrencilerine 1 yıl, doktora öğrencilerine ise 2 yıl tez hazırlama süresi tanınacak. Doktora yeterlilik sınavına girebilmek için yabancı dil sınavında başarısız olan öğrencilere de 2 sınav hakkı tanınacak.

Benzeri biçimde sanatta yeterlilik ve tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olan öğrencilere de, başarısız oldukları derslere devam etmeleri ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları şartıyla ikişer sınav hakkı verilecek.

Yasanın 1. maddesinin görüşmeleri sırasında CHP Grup Başkan Vekili Ali Topuz bir önerge verdi. Topuz, önergesinde, af çıkarmanın Anayasa'da nasıl olacağının belirli olduğunu kaydederek, oylamaya milletvekillerinin 5'te 3'ünün katılması gerektiğini vurguladı.

TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut da, bunun bir ceza kanunu olmadığını belirterek, 5'te 3 çoğunluk olmasına gerek olmadığını belirtti. Bu arada CHP'li Oya Araslı, usul üzerinde söz aldı ve bu çoğunluğun aranması gerektiğini, yarış atlarıyla ilgili bir yasa tasarısının kanunlaşmasında böyle bir uygulama yapılmadığı için Cumhurbaşkanı'nın tasarıyı geri gönderdiğini hatırlattı.

Reklam
Reklam

Ardından söz alan Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç, yasa teklifinin bir sicil affı getirmediğini öğrencilerini sicillerinden bu durumların silinmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.