Öğrenci Şehri Eskişehir'den Ağzınızın Suyunu Akıtacak 8 Yöresel Lezzet

Elbette öğrenci ve yemek kelimesini duyar duymaz akıllara makarna ve yumurta geliyor... Ancak Eskişehir'de bundan fazlası var. Kırım, Kafkas ve Balkan göçmenlerinin de etkisiyle yemek kültüründe bir hayli farklı tatlara ev sahipliği yapan Eskişehir'den 8 yöresel lezzeti derledik.

Gözleme

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi, mis gibi gözlemelerin gönlümüzde ve midemizde taht kurduğunu biliriz. Kıymalı, peynirli, ıspanaklı fark etmeksizin şehrin neredeyse her noktasında yiyebileceğiniz gözlemeler sayesinde Eskişehir'i baştacı yapabileceksiniz.


Toyga

Toyga, nam-ı diğer Toğga çorbası Anadolu'da sıkça tüketilen bir başka çorba türü. Amasya ve Hatay versiyonları da bulunan çorba genellikle Eskişehir'de yapılıyor. Yapımında tercihen süzme yoğurt, yarma veya dövme denilen bulgurdan büyük kabuksuz buğday ve taze nane kullanılıyor. Servis edilirken üzerine kızdırılmış yağ ve pul biber de ilave ediliyor. Ayrıca yapımı biraz zor olan çorbanın pişirimi sırasında sürekli karıştırılması da gerekiyor.

Reklam
Reklam


Cantık

Biliyorsunuz Kırım'dan, Orta Asya'ya kadar yaşayan birçok Tatar ülkemize göç etmiş ve burada yeni bir hayata başlamışlardı. Özellikle Eskişehir'de ve Bursa'da sıkça yapılan cantık iki yörede hem içerik hem de şekil bakımından biraz farklı yapılsa da neredeyse aynılar. Pastanelerde eğer doyurucu bir unlu mamül arıyorsanız yemeniz gereken ilk şey cantık olabilir. Hem içinde et var et!



Çakmak Dolması

Eskişehir'in bir başka yöresel lezzeti de çakmak dolması. Patlıcanların limonlu suda yumuşatıldıktan sonra kıyma ile doldurularak yapılan dolma, yörenin en fazla yapılan akşam yemekleri arasında. Kıyma, dereotu ve pirinç gibi basit malzemelerle iç harcı hazırlanan dolmayı ister kuru ister taze patlılacanla yapabiliyorsunuz.


Çibörek - Çiğ Börek

Gelelim Eskişehir'in en ünlü yemeklerinden olan ve kültürüne yine Tatar mutfağından katılan lezzeti çi ya da çiğ böreğe... Türkiye'de tartışmasız yiyebileceğiniz en güzel yer Eskişehir! Bu börek içi kıyma, soğan ve baharatlarla hazırlanmış harçla doldurulup yağda kızartılmasıyla yapılıyor. Köşeleri bir çatal yardımıyla tırtıklı yapılan böreğin yanında bir de ayran patlatırsanız tadından yenmez.

Reklam
Reklam

Haşhaşlı Dolama
---------------

Artık yavaş yavaş ağzımızı tatlandırma evresine geçiyoruz! Eskişehir'in ünlü çöreklerinden olan haşhaşlı dolama, ceviz, süt,toz şeker gibi malzemelerin bir araya gelip ardından görseldeki gibi sarılmasıyla yapılıyor. Bazı bölgelerde çörek şeklinde de sunulan dolamanın en büyük özelliği tabii ki belirli miktarda ilave edilen haşhaşı...


Met Helvası
-----------

Farklı helvalara ev sahipliği yapan ülkemizin en önemli helvalarından biri de Eskişehir'e has olan Met Helvası. İsmini ve şeklini çubuk veya aşık kemiği anlamına gelen 'Met'den alan helva tat olarak pişmaniyeye benziyor ve lif içeriyor. Helva, met oyunu sonucunda yenilen tarafın uzun kış gecelerinde helva çekmesiyle oluşan bir gelenekten meydana geliyor. Çikolatalısı da yapılan helva un, yağ, şeker, limon ve su kullanılarak lif haline getiriliyor ve şekerleme olarak tüketiliyor.



Halkalı Şeker

Ve son olarak ismini türkülere veren halkalı şeker türküsünün Eskişehir imzalı şekerlemesine... Şekerin, sıcak hamur halindeyken duvardaki kancaya elle atılıp yoğrulup, beyazlatılması ve ardından renkli şeritlerle süslenip fitil hâlinde çekilmesiyle yapılan halkalı şeker, özellikle yörede nişan yapıldığı zaman kahvehanelere ve bazı evlere dağıtılırdı.

Reklam
Reklam

Seyyar Gurme Lezzet Avında: Eskişehir'de Kesinlikle Ziyaret Etmeniz Gereken 14 Mekan