Öğrenciler arasında suç yaygınlaşıyor

BURSA (İHA) - Uludağ Üniversitesi'nin suç sayılan 45 davranışla ilgili ortaokul ve lise öğrencileri arasında yaptığı araştırmadan çıkan sonuçlar korkuttu.
Üniversitenin yaptığı araştırma, ilköğretim ve liselerde okuyan çocukların büyük çoğunluğunun ciddi nitelikli suç sayılabilecek davranışları en az bir kez sergilediğini ortaya koydu. Araştırmada, çocukların en fazla okul kurallarına aykırı davranma, öfke, cinsel suç ve kandırmaya ilişkin davranışlarda bulundukları belirlendi.
Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gelişim Psikolojisi Anabilim Dalı'nda yüksek lisans programı kapsamında yürütülen araştırma, Bursa'nın farklı bölgelerindeki ilköğretim ve lise düzeyindeki 15 okulda, 832 öğrenci arasında gerçekleştirildi. Araştırmada, çocuklara, şikayet durumunda suç olarak kabul edilebilecek "sigara, alkol kullanmak, çalıntı olduğu bilinen bir arabayla gezmek, evden habersiz para almak, okuldan kaçmak, dükkanlardan parasını ödemeden bir mal almak, tartışma sırasında karşısındakini dövmek, halka açık yerlerdeki eşyalara zarar vermek, ücret ödemeden taşıtlara binmek, bıçak ve sustalı gibi kesici alet taşımak, eğlence maksadıyla binaların camlarını veya sokak lambalarını kırmak, kopya çekmek, karşı cinsten birilerine elle veya sözle sarkıntılık etmek, zaman zaman etrafı rahatsız eden veya kavga çıkaran bir grubun üyesi olmak" gibi 45 davranışı sergileme sıklıkları soruldu. Yapılan değerlendirme sonunda, öğrencilerin sadece yüzde 5'inin bu davranışlardan hiçbirini sergilemediği belirlendi. Araştırmada, 'ciddi nitelikli suç' sayılabilecek davranışları hiç sergilemediklerini ifade edenlerin oranı da yüzde 11 çıktı. Suç davranışı oranlarının kız öğrencilere kıyasla erkek öğrencilerde çok yaygın olduğu da ortaya çıktı.

Reklam
Reklam

MEDYANIN ETKİSİ BÜYÜK Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. M. Ersin Kuşdil, bu yaş grubunda en fazla dikkat çeken olumsuz davranışların öfke, kandırma ve cinsellikle bağlantılı olarak ortaya çıkmasının kaygı verici olduğunu söyledi. Kuşdil, son yıllarda yaşanan ekonomik krizlerin, medyada sunulan abartılı hayat biçimlerinin ve eğitimdeki yanlış uygulamaların sonucu olarak bu davranışların arttığını kaydetti.
Kuşdil, çocukları olumsuz davranışlardan uzaklaştırmanın yolunun ailelerin bilinçlendirilmesinden ve eğitim kurumlarındaki rehberlik hizmetlerinden geçtiğini söyledi.