Öğrenciler Avrupa Kredi Transfer Sistemi'ne tepkili

Resmi Gazete’de 17 Eylül 2011 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ni uygulamaya başlayan...

Resmi Gazete’de 17 Eylül 2011 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ni uygulamaya başlayan üniversitelerdeki öğrencilerden tepki gelmeye başladı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi'nde okuyan öğrenciler, yürütmeyi durdurma talebi ile dava açmaya hazırlanıyor.
Öğrenciler, uygulama hakkında önceden hiçbir bilgilendirme yapılmadığını, 17 Eylül 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandıktan 2 gün sonra, 19 Eylül 2011 tarihinde uygulamaya konulduğunu belirtiyorlar. Uygulamaya daha yumuşak geçiş yapılmasını isteyen öğrenciler, aksi durumda yüzlerce öğrencinin okulu uzatacağı, boş yere bir yılın heba olacağı görüşünde. Yeni uygulamayı değerlendiren NKÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Mehmet Erbilen, ‘’Eski kredilendirme sisteminde alabildiğimiz dersleri, yeni yürürlüğe giren Avrupa Kredi Transfer Sistemi’nde alamıyoruz. Bu da okulumuzun uzamasına sebep oluyor. Bu durumu ailelerimize anlatamıyoruz. Uygulamaya yumuşak bir geçiş yapılarak mağduriyetlerimizin giderilmesini istiyoruz.’’ dedi.
Erbilen, kendilerini zor durumda bırakan maddeleri şöyle sıraladı:
Öğretim programları
MADDE 10 – (5) Derslerin kredileri öğrencilerin ders yükü dikkate alınarak belirlenen Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) kredileridir. Derslerin kredisi öğretim planında belirtilir. Dersin kredisi, öğrencinin dönem çalışma yükü temel alınarak öğretim elemanı tarafından belirlenir ve ilgili bölüm/program kurulu tarafından ders planı ile birlikte ilgili kurulun onayına sunulur. İlgili kurul tarafından oluşturulan fakülte/yüksekokul öğretim planlarının haziran ayı sonuna kadar Senato tarafından onaylanması gerekir.
Ders kaydı ve derslere devam
MADDE 15 – (1) Fakülte veya yüksekokula kayıt olan yeni öğrenciler, birinci yarıyıl derslerine devam etme hakkına sahip olur ve birinci yarıyıl ders kayıtları yapılmış sayılır ve bu öğrenciler, ikinci yarıyılda ön koşulu yerine getiremedikleri için alamadıkları ön koşullu derslerin dışında kalan tüm dersleri almak ve ders kaydı yaptırmak zorundadır. Takip eden yarıyıllarda önceki yarıyıllardan ders ve ayrı ders niteliğindeki laboratuvar, proje ve benzeri çalışmaları tekrarlama durumunda olan öğrenciler, öncelikle tekrarlayacakları dersleri almak şartıyla bulundukları yarıyıla ait derslere de yazılabilir. Bu durumdaki öğrenciler, danışmanlarının ve bölüm başkanının veya birden fazla bölüm tarafından yürütülmemesi durumunda ilgili kurul tarafından görevlendirilen eğitim-öğretim koordinatörünün onayını almak kaydıyla, ortak zorunlu dersler hariç bulundukları yarıyıldaki tekrar dersleriyle birlikte ve ders saatleri çakışmayacak şekilde en fazla toplam 40 kredilik derse kayıt yaptırabilir. Gerekli durumlarda bir yarıyılda bir programda kayıt yaptırılacak derslerin kredi üst sınırı, ilgili yönetim kurulu kararı ile düşürülebilir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz