Öğrenciler okuduklarını anlamıyor

ANKARA (ANKA) - Cito Türkiye Öğrenci İzleme Sistemi'nin 11 bin 575 öğrenci üzerindeki "algılama" araştırmasının sonuçları, özel okul öğrencileri ile devlet okulu öğrencileri arasındaki uçurumu ortaya koydu. Çalışmaya göre, devlet okulundaki birinci sınıf öğrencilerinin "dinlediğini anlama" becerisi yüzde 24'te kalırken, özel okullardaki akranları yüzde 68 başarı sağlıyor. Günlük yaşamda nesnelerin uzunluklarını kıyas gibi yollarla ölçerek sorun çözme becerisi devlet okullarında yüzde 25 düzeyindeyken, bu oran özel okullarda yüzde 60'lara çıkıyor.

Reklam
Reklam

Öğrenci başarısı, çalışan performansı gibi konularda resmi ve özel kuruluşlarla birlikte, 30 ayrı ülkede araştırmalar yürüten Cito'nun Türkiye Öğrenci İzleme Sistemi Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Türkiye'de 57 okulda 7 bin 164'ü devlet, 4 bin 411'i ise özel okul öğrencisi olmak üzere 11 bin 575 birinci ve ikinci sınıf öğrencisi üzerinde yapılan araştırma, "dinlediğini anlama", "okuduğunu anlama", "ölçme, sayılar ve geometri" alanlarına odaklandı.

YÜZDE 59'U DİNLEDİĞİNİ, YÜZDE 39'U OKUDUĞUNU ANLAMIYOR
Araştırmaya katılan birinci sınıf öğrencilerinin, dinlediği metindeki sınıflandırmaları yapabilme, bir olayın ya da etkinliğin oluş sırasını takip edebilme becerilerine yüzde 59 oranında ulaşamadığı belirlendi. İkinci sınıf öğrencilerinin ise bu alanda yüzde 24'ü başarısız oldu.
Devlet okulundaki birinci sınıf öğrencilerinin bu alanda yüzde 24'ü başarılı olurken, özel okullarda bu oran yüzde 68'e çıktı. Aynı alanda ikinci sınıftaki özel okul öğrencilerinin yüzde 96'sı başarılı olurken, devlet okullarının ikinci sınıflarındaki başarı yüzde 64'te kaldı.

Reklam
Reklam

Birinci sınıf öğrencilerinin 40-45 sözcüklük bir metinde doğrudan verilmeyen baz bilgilerle ilgili detayları ayırdetme konusunda yüzde 39'unun başarısız olduğu belirlendi. Aynı alanda başarı oranı ikinci sınıfta devlet okullarında yüzde 62, özel okullarda ise yüzde 80 oldu.
Günlük yaşamda nesnelerin uzunluklarını kıyas gibi yollarla ölçerek sorun çözme becerisi devlet okullarındaki birinci sınıf öğrencilerinde yüzde 25, özel okullarda ise

yüzde 60 düzeyinde belirlendi. İkinci sınıflara geçildiğinde ise bu oran devlette yüzde 41, özelde yüzde 76 oldu.

Sayılar alanında ise "toplama işlemlerinde eksik terimi bulabilme, günlük yaşam kapsamında kurgulanmış çıkarma işlemi gerektiren sorunları çözebilme" becerirli ölçüldü. Bu alanda birinci sınıftaki devlet okulu öğrencilerinin yüzde 13'lük bir oranı, özel okul öğrencilerinin ise yüzde 47'si başarı sağladı. İkinci sınıf düzeyinde başarı oranı devlet okulunda yüzde 43, özel okullarda yüzde 77 düzeyinde gerçekleşti.

Reklam
Reklam