DENİZLİ (İHA) - Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Diyetisyeni Mustafa Yıldız, okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin beslenme alışkanlıklarında da bazı değişiklerin olacağını belirtti.
Bu değişikliklerin genellikle olumsuz yönde olduğunu ifade eden Diyetisyen Yıldız, "Öğrenciler düzenli kahvaltı yapmamakta, yapsalar bile besinsel içeriği zengin olmayan yiyecekler tüketmektedir. Bu durum öğrencilerin derslere karşı ilgisini ve algılama düzeyini azaltıyor. Özellikle kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Akşam yemeğinden sabah kahvaltısına kadar geçen süre yaklaşık 10-12 saattir. Eğer kahvaltı yapılmazsa bu süre 17-18 saate çıkar. Büyüme çağında olan öğrenciler için bu süre çok uzundur" dedi.
Kahvaltı yapmayan öğrencilerin ders aralarında kantinden aldıkları yiyecekleri tükettiğini, bu tür yiyeceklerin hem çocuğun iştahını bastırdığını hem de bazı sağlık sorunlarına neden olabildiğini kaydeden Yıldız, "Öğrencilere mutlaka kahvaltı yaptırılmalıdır. Eğer zaman çok kısa ise, çok kısa sürede tüketebilecekleri peynir ve domatesli sandviç, yanında bir su bardağı süt gibi besinler hazırlanmalıdır. Öğrenciler akşam erken yatarak, sabah daha erken uyanmalı, kahvaltı için zamanın uzatılması sağlanmalıdır. Anne ve baba da öğrenciyle birlikte kahvaltı yaparak çocuğa örnek olmalıdır. Eğer öğrenci kahvaltı yapamamışsa, okulda ders arasında kolayca tüketebileceği besin değeri yüksek besinleri yanında götürmesi sağlanmalıdır" diye konuştu.
Kahvaltıda süt, yumurta, peynir, tahin-pekmez, domates, salatalık ve benzeri sebzelerle ekmek tüketmenin gerektiğini belirten Yıldız, öğrenciler açısından öğle ve akşam yemeklerinin de en az kahvaltı kadar önemli olduğunu söyledi. İdeal bir öğle ve akşam yemeğinde, et, yumurta veya kuru baklagil, sebze yemeği, yoğurt, tatlı, salata veya meyve, pilav veya makarna ve ekmeğin tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, dengeli beslenilmemesi durumunda ilerisi için bazı hastalıklara yakalanma riskinin artacağını ifade etti.
Okul çağında yeterli ve dengeli beslenemeyen öğrencilerde diş çürükleri, kansızlık, aşırı zayıflık, şişmanlık, vücudun yeterli olarak gelişememesi gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceklerini belirten Yıldız, "Okul çağı çocukların mutlaka kahvaltı yapması sağlanmalı, öğle yemeği için eve gelemeyen çocuklara ne yemesi gerektiği konusunda öğretmenleri tarafından eğitim verilmelidir. Çocukların, okul çağından itibaren cips ve benzeri aşırı tuzlu ve yağlı besinlerin ve kola gibi gazlı ve şekerli içecekleri içmemeleri sağlanmalıdır. Fazla hareketli olmayan çocukların tükettiği yiyecek miktarı fazla ise çocukta şişmanlık problemi ortaya çıkabilir. Bu sorunun ortadan kaldırılabilmesi için çocuklar okuldaki sportif faaliyetlere yönlendirilmeli. Onlara hazırlanmış besinlerin çok yağlı ve kızartılmış olmaması gerekir" şeklinde konuştu.