'Öğrencilere dini baskı' roporu komisyona sunulacak

ANKARA (İHA) - TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, komisyon başkan ve üyelerinin Başbakan ya da kendi dışında herhangi bir kurumdan ya da başka kişiden talimat almadığını belirterek, Amasya'nın Böke köyünde 4 kız öğrenciye dini baskı yapıldığı konusundaki raporun en kısa zamanda komisyona sunulacağını açıkladı.

Parlamento'da yazılı bir açıklama yapan Üskül, CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir önerge verdiğini ve önergesinde, "Sayın Zafer Üskül hangi görev ve yetkiyle Amasya'nın Böke köyünde 4 kız öğrenciyi sorgulamıştır? Bu görev ve yetkiyi siz mi verdiniz, veya kim vermiştir?" diye sorduğunu hatırlattı. Açıklamada, "Zafer Üskül, Amasya'nın Böke köyünde 4 kız öğrenciyi sorgulamamıştır" ifadelerine yer verilerek şunlar kaydedildi:

Reklam
Reklam

"Komisyon Başkanı olan Zafer Üskül, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun 23. dönem 2. yasama yılı 1 Ekim 2007 tarihli 1. toplantısında Başkanlık Divanı'na verilen yetki uyarınca Başkanlık Divanı'nın 22 Kasım 2007 tarihli ve 2 sayılı kararı üzerine komisyon üyeleri İstanbul Milletvekili Halide İncekara, İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, Denizli Milletvekili Nihat Ekinci ve komisyon uzman yardımcısı Halil İbrahim Bayar ile birlikte, Amasya Kız Meslek Lisesi, Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi ve öğrenci pansiyonunda öğrencilere dini baskı yapıldığı iddialarını incelemek üzere Amasya'ya gitmiştir. Bu alt komisyon üyeleri, iddiaları incelemek üzere okul ve pansiyon yöneticileri, okulun öğretmenlerinin bir bölümü, 20 dolayında öğrenci, okuldan 'dini baskı' nedeniyle ayrıldığı iddia edilen öğrenciler ve onların velileri, okul kantininin işletmecisi ve çalışanları ile yaklaşık 40 dolayında insanla görüşerek bilgi toplamıştır. Alt komisyon, raporunu en kısa zamanda hazırlayarak TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na sunacaktır. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, 3686 sayılı Kanunla kurulmuş olan bir TBMM Komisyonudur. Komisyon başkan ve üyeleri, görevlerini yaparken Başbakan ya da kendi dışında herhangi bir kurumdan ya da kişiden talimat almaz. Görevini ve yetkisini kuruluş kanunundan ve kendi organlarının kararlarından alır".

Reklam
Reklam