Öğretim görevlileri maddi çıkmazda

ADANA (İHA) - Türkiye Eğitim ve Öğretim Hizmetleri İşkolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim-Sen) 3 Nolu Şube Başkanı Rıfat Çelik, maddi imkansızlıklar nedeniyle bilimsel çalışmaları binbir güçlükle sürdüren öğretim üyelerinin, geçinebilmek için ek ders alma yarışına girdiğini söyledi.

Türk Eğitim-Sen 3 Nolu Şube Başkanı Rıfat Çelik, örgütlü oldukları Çukurova Üniversitesi'nde 2002-2003 öğretim yılının başlaması nedeniyle yaptığı açıklamada, eğitimdeki mevcut göstergelerin, eğitim-öğretime iyi bir başlangıç yapmanın, dolayısıyla iyi bir sonuç elde etmenin mümkün olmadığını ortaya koyduğunu ifade etti.
Çelik, "Ülkemizde eğitim sistemi, maalesef sağlıklı bir temel üzerine kurulmamıştır. Önyargılar ve korkular üzerine kurulmuştur. Her yıl değiştirilen ve deneme tahtasına dönüştürülen eğitim sistemimiz, içinden çıkılmaz bir duruma getirilmiştir. Eğitimde diğer önemli bir sıkıntı ise, bu alana aktarılan finansmanın yetersiz kalmasıdır. Gayri Safi Milli Hasıla içinde eğitime ayrılan pay 1993'te yüzde 22 iken, 2002'de yüzde 9.5'e, yüksek öğretime ayrılan pay ise yüzde 4.1'den 2002 yılında yüzde 2.2'ye düşmüştür. Bu anlayış, hükümetlerin eğitime verdiği önemi açıkça göstermektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Devlet üniversitelerinde büyük fedakarlıkla çalışan öğretim üyelerinin, geçinebilmek için ek ders alma yarışına girdiklerini kaydeden Çelik, "Öğretim üyeleri, bilimsel çalışmaları binbir güçlükle sürdürmektedirler. Araştırma görevlisi ve memurlar, adeta açlığa terk edilmiştir" diye konuştu.