ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 2004 yılında Şubat ayı içerisinde ilk etapta 10 bin daha sonra mezun olabilecek öğrencileri de dikkate alarak Haziran ayında 8 bin öğretmen daha alınacağını bildirdi.
Önceki yıllarda öğretmen atamalarının Temmuz ayında yapıldığını ve bu ayda yapılan öğretmen atamalarının öğretmenin görev yerine ailesini ve evini götürmesinde sıkıntılara neden olduğunu hatırlatan Çelik, "Bu yıl 18 bin öğretmen tayin edeceğiz. Bunlardan 10 bininin atamasını bu ay içerisinde (Şubat) yapacağız. Diğer kısmının atamasını da Haziran'da gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
Çelik, öğretmen atamaları konusunda adaylara verdiği müjdeyle ilgili olarak, atamaların Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) göre istenilen puan karşılığında yapılacağını belirtti. Çelik, 2004 yılı eğitim fakültesi mezunlarını ile fen-edebiyat fakültesi mezunu olup da öğretmenlik sertifikası olanları öğretmen olarak tayin edeceklerinin altını çizdi. Çelik, ayrıca Fen Edebiyat mezunu veya ilahiyat fakültesi mezunu olup tezsiz yüksek lisans yapmış olanların da atamalarını yaparak, kesinlikle bir ayrım yapılmayacağını vurguladı.
ACİL İHTİYAÇ DUYULAN BRANŞLAR 105 bin öğretmen açığı bulunduğu bilinen Milli Eğitim Bakanlığı'nda bu sene yapılacak olan öğretmen atamalarında en fazla atama yapılacak branşlar da belirlendi. Bazı branşlarda bir veya iki kişi alınacağını belirten Bakan Çelik, özellikle meslek okullarında az ihtiyaç duyulan branşlara az sayıda öğretmen ataması yapılacağını duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı, 2004 yılı verilerine göre acil öğretmen ihtiyacı duyulan branşlar ve sayıları şöyle:
"İngilizce: 17 bin
Sınıf Öğretmenliği: 6 bin 400
Türk Dili ve Edebiyatı: Bin 700
Türkçe: 2 bin 600
Rehberlik: 8 bin 500
Bilgisayar: 4 bin
Matematik 1 (İlköğretim): 3 bin
Matematik 2 (lise): Bin 900
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Bin 600
Beden Eğitimi : Bin 700".
Öte yandan, il'den ile tayin isteyen öğretmenlerin tayin isteklerinin sonuçları bu sene ilk kez Mayıs ayında sonuçlandırılacak. Çelik, daha önceleri söz konusu tayinlerin Eylül ayında yapıldığına dikkat çekerek tayin döneminin bu sene Mayıs ayına alınmasının nedenlerini şöyle açıkladı: "Sebebi şu, daha önceleri Eylül'de yapılırdı. İnsanlar yeni gidecekeleri yere gidip, eğitim-öğretim dönemine yetişemiyorlardı. Öğretmen kağıt üzerinde gözüküyor ama öğretmen yok. Bir insan Mayıs'ta tayininin Van'dan Kütahya'ya çıktığını öğrenirse o dönemin sonunda öğretmen bütün tasını tarağını toplar, arkadaşlarıyla vedalaşır ve gider, yeni yerde evini tutar, yerleşir, görevine başlar. Biz bu aksaklığı ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz".