'Öğretmen atamaları olacak mı?' Sorusuna Bakan Avcı'dan yanıt

Öğretmen adayları öğretmen atamaları konusunda atılacak adımları yakından takip ediyor. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmen atamaları konusunda "30-40 bin kadro almamız lazım" dedi.

Yüz binlerce öğretmen adayı, öğretmen atamaları hakkında verilecek kararı bekliyor. Üniversiteden mezun olduktan sonra öğretmen adayları yapılacak öğretmen ataması için bekleyişe geçti. Ağustos'ta gerçekleştirilen atamaların adaylar Şubat ayında öğretmen atamaları olacak mı? Öğretmen atama kadroları ne kadar olacak? gibi sorulara yanıt aradılar. Öğretmen adaylarını sevindirecek gelişme Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı geldi. Şubat ayında kullanılabilecek 10 bin kadronun bulunduğunu fakat bunun yeterli olmadığını belirten Bakan Avcı “Maliye Bakanı kadro sayısını açıkladı, 78 bin küsur diye. Bunun içinden ne kadar alabilirsek Milli Eğitim olarak alacağız. Meclisten en az 30-40 bin kadro almamız lazım” dedi.

Reklam
Reklam

İşte Bakan Nabi Avcı'nın öğretmen atamaları açıklamalarının özeti:

Maliye Bakanı kadro sayısını açıkladı 78 bin küsur diye. Bunun içinden ne kadar alabilirsek milli eğitim olarak onu almaya çalışacağız. İlgili arkadaşlar biliyor ama kamuoyu da şunu bilmeli, kamuya alınacak kişiler için ayrılacak kadrolar bütçe kanunu ile öngörülür. Elimizde şubat atamalarında kullanabileceğimiz 10 bin kadro var ama bunu yeterli bulmuyoruz. Sayın Başbakan’ın da söylediği gibi üzerine 20 bin daha koymayı öngörüyoruz. Bunlar için bizim Meclis’ten en az 30-40 binlik kadro almamız lazım. Bunu aldıktan sonra da Maliye Bakanlığı bunları 2016 için kullanmamıza izin vermesi gerekiyor. Bu anlamda siyasi irade oluşmuş durumda. Şubat’ta 10 binin üzerine, yeni alacağımız kadroların da yarısını kullanacağız. Öteki yarısını da ağustos atamaları için kullanacağız.

Öğretmen atamaları KPSS puanlarına göre yapılıyor. Şubat’ta yapılanlar geçen yılki puanlarla yapılacak. Oysa yeni mezun olanlar, bu sınavda başırılı olmayıp şansını yeniden denemek isteyenler 2016’da KPSS’ye girecek. Dolayısıyla onlara da kadro ayırmamız lazım. Yarısını onlara ayıracağız. Bu ne kadar çabuk olursa MEB olarak o kadar memnun oluruz.

Reklam
Reklam

ATAMADA PUANLAR YÜKSEK OLACAK

MEB’e yönelik ciddi bir dezenformasyon kampanyası yürütülüyür. Şubat’ta alınacak olanlar çok düşük puanlı adaylar olacak, çünkü yüksek puanlılar girdi, deniyor. Evet, belki ilk alınanlara göre biraz daha düşük puanları ama tüm branşta, 75’in üzerinde, 85 ile bekleyen aday öğretmenlerimiz var. Geçen atama dönemi de puanlar çok yüksek olduğu için 85 ile atanamamış. Dolayısıyla bu atamalardaki puanlar da yüksek olacak. Bazı branşlarda 60’a düşebiliyor. Talep olmadığı için. Az talep ve alım olunca puan düşebiliyor. Ancak çok talep olan alanlarda puanlar yüksek oluyor. Biz de zaten puan atamalarında önceliği çok puan alanlara vereceğimiz için yüksek puanlılar yine bunların arasında da var.

26 İLE 26 BİN ÖĞRETMEN

Atanan 37 bin öğretmenin içinde 26 binini Güneydoğu ve Doğu’daki 26 ilimize gönderdik. 26 bin öğretmenimizden sadece 40 öğretmenimiz görevine başlayamadı. Bunların da askerlik, aile sorunları gibi makul sebepleri vardı. İzmir’e atadıklarımız içinde de göreve başlamayanlar var. Askerlik sorunu çıkmıştır, aileninin bir sorunu vardır. Doğu’ya atanan öğretmenler görevlerinin başındalar. Hepsine iyi çalışmalar diliyor, hepsini Allah’a emanet ediyorum. Bölgeye taşıdıkları sevinç için ayrıca teşekkür ediyorum.

Reklam
Reklam

ŞUBATTA ATANANLAR 1 MARTTA MAAŞ ALACAK

Daha önce şubatta atama yapmayı çok doğru bulmuyorduk. Çünkü şubatta atanan öğretmen eğitim dönemine geç başlıyordu. Ağustos’ta kuralar çekiliyor, eylülde okullarına başlıyorlardı. Bu sefer öyle yapmayacağız. En ufak bir iyileştirme yaptığımız zaman MEB’e karalama kampanyası var. En küçük değşiklikte bile eğitim altüst oldu deniyor. Şubatta, öğretmenlerimizi atayacağız. 1 Mart itibariyle resmen maaş almaya başlayacaklar. Öğretmen olarak atanacaklar.

HER BİRİ DANIŞMAN ÖĞRETMENE ZİMMETLENECEK

Yeni aldığımız öğretmenlerimizi hemen atandıkları illere göndermeyeceğiz. Bu öğretmenlerden her biri bir danışman öğretmene zimmetlenecek. 10 yılı geçmiş, deneyimli öğretmenlerimizden biri danışman öğretmen olacak. Ya kendi oturdukları yerde, öğretmen adayının tercihine göre, ya üniversiteyi bitirdiği kentte, ya da atandığı ilde. Diyelim ki Eskişehir’de oturuyorsunuz, tayininiz Ağrı’ya çıktı, ama Eskişehir’de eğitim alabilecekseniz istiyorsanız.

FARKLI OKUL TÜRLERİNDE, FARKLI DERSLERE GİRECEKLER

Reklam
Reklam

İl milli eğitim müdürlüğü ile birlikte bir staj, oryantasyon programı yapılacak. Branşı ne olursa olsun, bir beden eğitimi veya matematik öğretmeni, branşı önemli değil; fen, sosyal bilimler, meslek lisesinde, değişik okul türlerinde değişik derslere gireceksiniz. Bir meslek lisesindeki atölyeye de gireceksiniz. İzleyeceksiniz. Sadece izleyeceksiniz. Hangi dersleri izleyeceğinizi milli eğitim müdürü belirleyecek. Ayrıca öğretmenler arası ilişkiler nasıl? İl milli eğitim müdürünün yanında, ilçe milli eğitim müdürlerinin yanında bulunacaklar. Onların işlerini nasıl yaptıklarını izleyecekler. Mevzuat nasıl, iş üzerinde görecek. Sınıfları görecek. Öğretmenler arasındaki ilişkileri görecek. Velilerle toplantılara katılacak, izleyecek. Bir sınıf öğretmenimiz velilerle yaptığı hafta sonu toplantılarını görecek.

DANIŞMAN ÖĞRETMENLER BELİRLENİYOR

Şimdi bunun modellemesi çalışılıyor. Her ilden danışmanlık yapacak öğretmenler belirleniyor. Yazın bütün öğretmenler için yaptığımız hizmet içi eğitim programlarımız var, bunları hizmet içi eğitime alacağız. Özellikle Doğu’ya gidecek öğretmenlerimiz, diyelim ki anadili Kürtçe olan Batman’da bir okula gidecekler, oradaki velilerle, çocuklarla iletişim kurmasını sağlayacak düzeyde temel Kürtçe eğitim verilecek. Zazaki de olabilir bu. Sadece dil meselesi de değil, yerel kültürü tanımak açısından da, bir kına gecesine gittiklerinde ne yapmaları gerekir, yerel kültürü tanıyacakları bir hizmet içi eğitimden de geçirilecekler.

Reklam
Reklam

TAKVİYE KURSLARI İÇİN PARA TOPLAMAK YASAK

Daha önce dershane statüsünde çalışan kurumlar, ya bir ilkokula ya bir anaokuluna, ya bir liseye, ya bir temel liseye dönüştüler. Ayrıca kurslar açtık. Takviye kursları. Özel sektör de kurslar açtı. Biz her şeye rağmen, geçmişte dershaneye gitmeden olmaz diye bir ilüzyon vardı, bunun önemli nedeni de sınavların daha çok dershane odaklı olmasındandı. Şimdi biz yaptığımız düzenleme ile sınavların ortaöğretime geçiş sınavlarını okul odaklı hale getirdik. Dolayısıyla dershaneye ihtiyaç kalmamış olmakla birlikte okulda aldığım dersin dışında bir takviyeye de ihtiyaç duyuyorum, matematiği Ayşe hanımdan dinliyorum ama Ahmet beyden de dinlemek istiyorum, diyebiliyorlar. Bunun için de takviye kursları açtık. Bunlar okullarımızda ücretsiz. Öğrencilerden ve velilerden herhangi bir şey adı altında para alınması yasak.

Takviye kurslarına geçen yıl 2 milyon 600 bin öğrencimiz devam etti. Bu yıl 4 milyon 300 bin öğrencimiz takviye kursu almak için müracat etti. Öğretmenler de ders vermek için başvurdu. Bu yıl 250 bin hatta 300 bine yaklaşıyor öğretmenimiz başvuru yaptı. Öğretmen, öğrenci ve okulları takviye kursları düzenlemek için bir araya getirdik.

Reklam
Reklam