Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye genelinde 3 bin 500 öğretmenin katılımıyla yapılan araştırmaya ilişkin bilgi verdi.
Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 50.8'i öğretmenlik mesleğini isteyerek seçtiğini belirtirken, yüzde 36.1'i istemeden öğretmen olduğunu ifade ediyor. Öğretmenlerin yüzde 51.8'i, "Tekrar öğretmen olmak ister misiniz?" sorusuna "Evet" yanıtı verirken, yüzde 46.4'ü çocuğunun öğretmen olmasını istemediğini vurguluyor.
"Mesleğinizden memnun musunuz, meslek değiştirme imkanınız olsa yine öğretmenlikte kalır mısınız?" sorusuna yüzde 40.4 oranında "Memnunum, kalırım" yanıtı gelirken, yüzde 29.6'sı "Memnun değilim, kalmam", yüzde 15'i "Benim için fark etmez" yanıtı verdi.
Öğretmenlerin yüzde 50.1'i maddi imkanlarının yetersizliğinden şikayet ederken, yüzde 19.6'sı öğretmenlik mesleğinin itibar görmemesinden, yüzde 14.1'i idari ve yönetsel baskılardan, yüzde 10.2'si sınıfların kalabalıklığından, yüzde 6'sı velilerin ilgisizliğinden yakındı.
Eğitim sistemi ve ülke sorunlarıyla ilgili soruları da yanıtlayan öğretmenlerin yüzde 28.6'sı Türkiye'deki en önemli sorunun işsizlik ve yoksulluk olduğunu düşünüyor. Bunu, yüzde 24.5 ile sağlık ve eğitim, yüzde 22.5 ile insan hakları ve demokratikleşme, yüzde 13.4 ile ekonomi ve pahalılık, yüzde 11 ile diğer konular izliyor.
"Sizce öğretmenlik mesleğinde atama, tayin ve yükselmelerde kayırma, torpil gibi uygulamalar oluyor mu?" sorusuna öğretmenlerin yüzde 56.6'sı "Evet oluyor" yanıtını verirken, yüzde 18.4'ü olmadığını, yüzde 18.2'si de zaman zaman olduğunu düşünüyor.
Öğretmenlerin yüzde 45.5'i öğretmenliği daha cazip bir meslek haline getirmek için "İnsanca yaşayacak bir ücret verilmesi gerektiğini" düşünüyor. Yüzde 18.3'ü sosyal imkanların genişletilmesini, yüzde 18.2'si de öğretmenliğin niteliğinin yükseltilmesini istiyor.
Düzenli kitap okuduğunu ifade eden öğretmenlerin oranı yüzde 39.9 iken, yüzde 40.6'sı bazen okuduğunu, yüzde 15.5'i hiç okumadığını belirtti.Dinçer, araştırma sonuçlarının, öğretmenlerin mesleklerine büyük önem verdiklerini ancak gerek eğitim sisteminden, gerekse içinde bulundukları sosyo-ekonomik koşullardan rahatsızlık duyduklarını gösterdiğini ifade etti.