Öğretmenler Günü'nde Cumhuriyet'in ilk kadın öğretmenlerinden Refet Angın

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın öğretmenlerinden biri olan Fatma Refet Angın'ı saygıyla anıyor, tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz.

Cumhuriyet tarihinin ilk kadın öğretmenlerinden Fatma Refet Angın 18 Mart 1915 yılında Çanakkale'nin Gelibolu şehrinde dünyaya geldi

Fatma Refet Angın Cumhuriyet Dönemi ilk kadın öğretmenlerinden. Gelibolu'da Emmiyet Amiri Hafız Şerif Bey'le Halime Hanım'ın üç çocuğundan en büyüğü olarak 1915'de dünyaya geldi.

Refet Angın'ın Babası Atatürk'le cephede savaşmış bir Kuva-i Milliye üyesi idi

Mustafa Kemal'in arkasından Anadolu'ya gidip orta cephede üç yıl savaşmıştır.

Okuma yazmayı annesinden öğrenen Refet Angın, ilk okula üçüncü sınıftan başlar

Reklam
Reklam

Cumhuriyetin ilanı ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu'ndan sonra Gelibolu'da açılan iki okuldan biri olan Cumhuriyet Okulu sınavını kazanarak okula üçüncü sınıftan başlamıştır.

Refet Angın, hayatı boyunca Mustafa Kemal Atatürk'le birçok kez karşılaşır

Refet Angın beşinci sınıftayken okuduğu okula Mustafa Kemal Atatürk gelir. Refet Angın, Atatürk'e çiçek sunmak için görevlendirilir fakat çiçeği vermek için sahneye gelirken yere düşer. Atatürk küçük kızı yere düşen çiçekle birlikte kaldırır ve ona, 'büyüyünce ne olacaksın çocuk? diye sorar. Refet Angın'ın cevabı ise “öğretmen olacağım” olur.

İkinci karşılaşma Öğretmen Okulu'nda olacaktır

Öğretmen Okulu'na giden Refet Angın ikinci karşılaşmalarında bu kez Atatürk'e "Bakın sözümü tuttum Paşam. Öğretmen olacağım." der. Matematik öğretmeni olmak isteyen ama tarih bilinci çok yüksek olan Refet Angın, Atatürk'ün keşfiyle tarihe yönelir ve ileriki yıllarda Türkiye'nin en iyi tarih öğretmenlerinden olur.

Eğer Cumhuriyeti nasıl kurduğumuzu anlatmazsam işe yaramam

Reklam
Reklam

Refet Angın, 20–25 Eylül 1937 tarihinde 2. Türk Tarih Kongresinde delege olarak bulunur. Kongreye katılan Atatürk, Angın’ı hemen hatırlar ve Refet Angın'a asıl görev şimdi başlıyor diyerek sözlerine şöyle devam eder; 'Şunu iyi bil ki çok iyi öğretmen olacaksın. Çok okuyacaksın. Talebelerini çok iyi yetiştireceksin. Onlara, Kurtuluş Savaşı’nı çok iyi öğreteceksin. Ve bu arada Çanakkale Savaşları’nı sakın unutma. Bizi, bu günlere getiren Çanakkale Savaşları’dır. Devrimleri ve ilkeleri yaşatacaksın. Gerektiğinde mücadele edeceksin..!

Refet Angın Ankara, Bursa, Hatay, İstanbul gibi birçok yerde öğretmenlik yapar

1955-1975 yılları arasında Ankara'da görev yapan Angın, Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi Müdüreliğini de yürütür. Daha sonraki meslek hayatını İstanbul'da sürdüren Angın, Atatürk'ün 100'üncü yaş kutlamalarında görevlendirilir.

İlk Öğretmenler Günü'nde yılın öğretmeni seçilir

Tarih öğretmenliğinden 1982'de emekli olan Refet Angın, Yıldız Teknik Üniversitesi senatosunun 29 Haziran 2006 tarihinde aldığı kararla onursal doktora unvanını, yapılan bir törenle almıştır. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'nda Bakanlık Danışmanı olarak görev almıştır.

Reklam
Reklam

Hayat Bilgisi dizisinde Afet Güçverir'in öğretmeni olarak da karşımıza çıkmıştır

Refet öğretmenin İstanbul Kağıthane'de adına kurulmuş bir ilkokul vardır. Hürriyet Mahallesi içindedir. Okul 2 binalıdır. Ayrıca Hayat Bilgisi dizisinin bir bölümünde - dizide - Afet Güçverir'in öğretmeni olarak karşımıza çıkmıştır.

Türkiye Cunhuriyeti'nin efsane öğretmeni Refet Angın 95 yaşında vefat etmiştir

Cumhuriyetin ilk kadın öğretmenlerinden Fatma Refet Angın tedavi gördüğü İstanbul Bahçelievler Özel Hizmet Hastanesi'nde 30 Ocak 2010 Çarşamba günü vefat eder. Mezarı Ortaköy'dedir.

Anahtar Kelimeler: