Öğretmenler ve veliler serbest kıyafete karşı

Okullarda serbest kıyafetle ilgili yapılan araştırma sonuçlandı.

ANKARA(ANKA) - Okullarda öğrencilere serbest kıyafet tartışmaları sürerken, A&G Araştırma şirketinin yaptığı araştırma, velilerin ve öğretmenlerin büyük kısmının, öğrencilerin okula serbest kıyafetle gitmesine karşı olduğunu ortaya koydu. A&G'nin ilkokul, ortaokul veya lisede eğitim gören 2 bin 510 veli ile 504 öğretmen arasında yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre velilerin yüzde 81.4'ü, öğretmenlerin ise yüzde 83'ü çocukların okula okul kıyafetiyle gitmesinden yana.

A&G araştırma şirketinin 16-17 Mart 2013 tarihlerinde İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Eskişehir, Bursa, Edirne, Adana, Çankırı, Aydın, Uşak, Manisa, Kırklareli, Kayseri, Balıkesir, Elazığ, Mersin, Hatay, Antalya, Batman, Mardin, Kahramanmaraş, Konya, Malatya, Erzurum, Çorum, Gaziantep, Van, Kocaeli, Denizli, Trabzon, Ordu, Samsun, Şanlıurfa ve Zonguldak'ta yaptığı "okullarda serbest kıyafet" uygulamasıyla ilgili araştırması tamamlandı. Yaklaşık 140 mahalle ve köyde çocuğu halen İlkokul, Ortaokul veya Lisede öğrenim gören bin 263'ü kadın toplam 2 bin 510 veli ve 202'si kadın toplam 504 öğretmenle yapılan yüz yüze görüşmeler sonucu elde edilen verilere göre hazırlanan rapor, velilerin ve öğretmenlerin büyük kısmının, öğrencilerin okula serbest kıyafetle gitmesine karşı olduğunu ortaya koydu. Araştırmanın sonuçlarına göre velilerin yüzde 81.4'ü, öğretmenlerin ise yüzde 83'ü çocukların okula okul kıyafetiyle gitmesinden yana. Veliler arasında çocuğu lisede okuyanların serbest kıyafete desteği ortalamanın biraz üzerinde oldu. Buna göre araştırmaya katılan velilerden çocuğu ilkokulda okuyanların yüzde 81.3'ü, ortaokulda okuyanların yüzde 82'si, lisede okuyanların ise yüzde 80.1'i çocuğunun okula "okul kıyafetiyle gitmesinden yana olduğunu" bildirdi.

Reklam
Reklam

-"DAR GELİRLİ AİLELERİN ÇOCUKLARI EZİLİR"-

Araştırmanın sonuçlarına göre serbest kıyafet uygulamasını yanlış bulan velilerin yüzde 76.4'ü öğretmenlerin ise yüzde 63'ü "dar gelirli ailelerin çocuklarının okullarda ezileceklerini düşündükleri için" uygulamayı yanlış bulduklarını ifade etti. Uygulamaya karşı olan öğretmen ve velilerin serbest kıyafete ilişkin diğer başlıca çekinceleri ise "Evde her gün "Okulda ne giyeceğim?' tartışması yaşanacak", "Öğrenci olanla olmayan anlaşılamayacağı için okulda güvenlik sorunları artacak", "Disiplin sağlamak zorlaşacak", "Okula aidiyet duygusu zayıflayacak" şeklinde.

-"KILIK KIYAFET YARIŞINA GİRERLER"-

Araştırmada, serbest kıyafet konusunda sadece velilerin duyduğu çekinceler de ayrı bir başlık olarak ele alınıyor. Buna göre velilerin en çok kaygı duyduğu konular, öğrencilerin kıyafet ve marka yarışına girmesi ve ailelerin zor durumda kalması (yüzde 86.6), dar gelirli ailelerin çocuklarının ayrımcılığa uğraması (yüzde 83.1) ve dar gelirli ailelerin çocuklarının psikolojilerinin kötü yönde etkilenmesi (yüzde 82.4). Araştırmanın sadece öğretmenlerin duyduğu çekincelerle ilgili kısmında ise serbest kıyafet konusunda öğretmenlerin kaygılarının velilerle paralel olduğu görülüyor.

Reklam
Reklam

-"AVRUPA'DAKİ UYGULAMA BİZE UYMAZ"-

Araştırmaya göre, velilerin yüzde 88.8'i öğretmenlerin ise yüzde 88.3'ü "serbest kıyafet uygulamasının ailelerin okul masrafını artıracağı" görüşünde. Ayrıca, velilerin yüzde 80.9'u, öğretmenlerin ise yüzde 82.1'i "Avrupa'da bazı ülkelerde uygulanan serbest kıyafet uygulaması bizde de olmalı mı?" sorusuna "Olmamalı" yanıtını verdi.

-"DEVLET OKULLARINDA DA KIYAFETİ VELİ BELİRLESİN"-

Araştırmada dikkat çeken bir diğer sonuç ise devlet okullarında okul kıyafetlerinin belirlenmesinde MEB'in mi yoksa velilerin mi söz sahibi olması gerektiğiyle ilgili. Buna göre velilerin yüzde 62.1'i öğretmenlerin yüzde 59.7'si devlet okullarındaki okul kıyafetlerinin belirlenmesinde "velilerin kararlarının geçerli olması" gerektiği görüşünde. "Özel okullarda okul yönetimleri, velilerin en az yüzde 60'ının onayıyla okul kıyafetini belirleyebilecek. Sizce devlet okullarında da böyle bir uygulama olmalı mı?" sorusu yöneltilen velilerin yüzde 69'u, öğretmenlerin ise yüzde 68.4'ü bu soruya "Evet" yanıtını verdi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, devlet okullarının da formayla devam kararı alabileceğini, mevcut yönetmelikte böyle bir yasak olmadığını belirtmişti.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: